Grubišić: Crna Gora mora postati sljedeća članica EU; prisustvuje i Marković

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 15. siječnja 2020. - 11:12
Autor: 

Crna Gora je lider u pristupnom procesu i mora postati sljedeća članica Evropske unije, kazao je ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić na predstavljanju prioriteta hrvatskog predsjedavanja Savjetom EU.

"Mi naše članstvo ne želimo koristiti samo za sebe nego i kao pomoć našem regionu. Naše susjedstvo ne smije biti daleko od EU. Markoviću, molim Vas da udvostručite napore u reformama. Crna Gora je lider u pristupnom procesu i mora postati prva sledeća članica EU, jer ni mi, a ni vi, nemamo prava na drugačiji ishod", kazao je Grubišić.

Predstavljanju prisustvuje i predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, koji je čestitao Hrvatskoj na preuzimanju zadatka.

"Svjesni smo kompleksnosti koje nosi predsjedavanje Hrvatske. Cijenimo što je jedan od ključnih aspekata pitanje proširenja. Iako nijesmo zagovornici mijenjanja pravila usred igre, saglasni smo da pregovarački proces treba učiniti konkretnijim. Crna Gora nije u istoj poziciji kao ostale zemlje regiona koje tek treba da započnu pristupne pregovore, zbog čega vjerujemo da izmjene procesa ne bi trebalo da se primjenjuju retroaktivno.

Iako ćemo uskoro imati jasniju sliku, podsjećam da Crna Gora pregovara po najstrožim pravilima. U osmoj godini pregovaračkog iskustva čvrsto stojimo na stajalištu da je članstvo u EU jedina opcija.

Iskustvo predsjedavanja Hrvatske za nas je višestruko značajno. Nastavićemo da pružamo podršku susjedima u procesu integracija. Očekujemo da će u toku Hrvatskog predsjedavanja Sjeverna Makedonija i Albanija dobiti datum za početak pregovora. Naš cilj je da dobijemo izvještaj za ispunjavanje privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24.

U fokusu vlade je jačanje institucija, smanjenje nezaposlenosti i nastavak stabilizacije javnih finansija.

Odoljeli smo neprimjerenoj medijskog kampanji i dezinformacijama. Od pripreme nacrta Zakona o slobodi vjeroispovijesti do njegovog usvajanja održane su detaljne konsultacije sa svim vjerskim zajednicama. Ostajemo otvoreni za inkluzivni dijalog, kao i za razgovor sa Mitropolijom crnogorsko primorskom. Očekujemo da će opozicione partije pokazati političku zrelost i vratiti se dijalogu o razmatranju i ostalih izbornih zakona", rekao je Marković.

Izvor: Antena M