HGI - trafostanica je razvodno postrojenje, ne bogoslužbeni prostor

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 05. siječnja 2022. - 14:33
Autor: 

Kriza u funkcioniranju Skupštine Općine Tivat, uzrokovana gubitkom većine u lokalnom parlamentu, učinila je vidljivim unutarnji sadržaj tivatske vlasti. Simuliranje pomirljive politike, koja se bazira na rješavanju komunalnih pitanja bez aktualiziranja državnih i nacionalnih tema, bilo je neiskreno i prije koncerta na Ljetnoj pozornici, gdje se Dubrovniku, Kninu i Cetinju pjevalo u kontekstu kojem ne pripadaju, a sukladno nikad prežaljenim granicama Karlobag - Karlovac - Virovitica.

Vjerovati u građanski kapacitet i dobru namjeru vlasti na odlasku, je isto kao moliti se pred trafostanicom i u njoj vidjeti bogoslužbeni prostor.

Teško da ima takvih, pa da im je bračni drug od skora zaposlen u Općinu Tivat, pa više vjeruje svojim poslodavcima nego svojim očima.

Nije ovo ništa što do sada nije vidjela politička teorija, znaju to i pomoćni radnici u biblioteci, a kamoli oni koji u knjigama traže ono što se inače pronalazi još u školskim klupama i društvu.

Svakako treba primijetiti vapaj i ispružene ruke onih koji su nedosljedno sada protiv oslikane trafostanice. Tko je 'branio' krstionicu treba da brani i trafostanicu. Gospodo 'Bokelji' ne gubite kondiciju, trka tek počinje! Pomoći će vam i razni bokobranitelji, koji s glasom visokog intenziteta, negoduju kada netko istovari kamion pijeska na plaži, dok na aktivnosti sa skelama šute, jer valjda nije ugrožena bokeška flora i fauna, a ispoštovani su i ekološki standardi. Ipak se radi o njihovim koalicionim partnerima.

Javnost svakog trenutka očekuje da se javi i lokalni čuvar pravde, reda i zakona, koji nikad nije pobjegao s lica mjesta, pa i kada je najmanji saobraćajni incident u pitanju, i ponudi precizan, nedvojben i istinit izvještaj, je li trafostanica data u podzakup, kako glasi važeći ugovor, je li lokalna samouprava oštećena i brojne druge nedoumice. To je s lakoćom rješavao kad se radilo o nekim drugim objektima, što je potvrdio i ombudsman konstatirajući mu kršenje kodeksa. Usporedno iskustvo s kojim raspolaže, a po čemu je prepoznat i priznat, države u susjedstvu, može mu biti od koristi.

Hrvatska građanska inicijativa poštuje pravo svakog pojedinca da u trafostanici vidi ono što želi, ali je protiv toga da se ta želja nameće drugima, pa i pod cijenu da komunalne službe postupe po zakonu i propisima.

Ono na što ne pristajemo je da nam se nameće neki drugi Tivat, onaj što smo ga gledali prije trideset godina. Mnogi toleranciju nas i generacija prije nas doživljavaju kao slabost, ali ako smo tolerantni, nećete nas ušutkati. Borimo se i borit ćemo se za Tivat svih, a ne samo pojedinih, a pogotovo ne onih koji bi ga vratili tamo gdje mu nikada nije bilo mjesto.

Na koncu, živimo u društvu koje teži demokraciji. Svatko ima pravo da u trafostanici vidi što mu je drago, dok to ne ugrožava druge. Za nas, trafostanica je razvodno postrojenje u elektroenergetskom sustavu, u funkciji proizvodnje, prijenosa i distribucije električne energije.

Hrvatska građanska inicijativa