HKUD "Osijek 1862." u petak u Tivtu

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 08. travnja 2024. - 11:34
Autor: 

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo "Osijek 1862.", održat će nastup  u petak, 12.4., u Velikoj dvorani tivatskog Centra za kulturu, s početkom u 20 sati.

Nastavljajući dugu tradiciju kulturnog i glazbenog djelovanja u gradu Osijeku od "Osječkog pjevačkog društva" iz 1862. godine, preko "Sloge", "Kuhača" i "Milice Križan", Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo "Osijek 1862." ove godine obilježava 160 godina organiziranog kulturno-umjetničkog rada. Svoj program temelji na osnovnim načelima glazbenog i scenskog amaterizma i njegovanju izvornih slavonskih i ostalih hrvatskih glazbeno-plesnih i vokalnih obilježja tradicijske kulture i baštine, kako bi se to kulturno nasljeđe  prenijelo  s generacije na generaciju.

Takav su rad od početka nosili istaknuti etnomuzikolozi i etnokoreografi,  te glazbeni umjetnici i pedagozi.

Članovi Društva bile su i poznate  javne osobe: Fabijan Šovagović, Antun Vrdoljak, Zlatko Bourek, Zlatko Madunić, Oliver Mlakar, Vladimir Levak, Marijan Selman i drugi.
Od 1962. godine sjedište je Društva u Sindikalnom domu Tvornice šećera Osijek, koja je za svojega postojanja bila trajni pokrovitelj Društva.

Od 1971. do 2012. godine Društvo je vodio gospodin Željko Čiki, koji je uspostavio suradnju s najvećim  stručnjacima hrvatskog folklora:  prof. Zvonimirom Ljevakovićem, dr. Ivanom Ivančanom,  prof. Vidom Bagurom, koji su svoje koreografije postavili u repertoar Društva. Za rad na vokalnoj tehnici angažirao je maestra prof. Dinka Fia, vokalnog pedagoga.

Zahvaljujući takvom pristupu, Društvo je zauzelo i godinama održalo vodeće mjesto među hrvatskim folklornim ansamblima.

Na tim osnovama Društvo i danas vrlo uspješno djeluje zahvaljujući plesnom umjetničkom voditelju Damiru Doležalu i glazbenom umjetničkom voditelju Dušku Topiću, te tajniku i producentu Društva Tihomiru Slivki.

HKUD "Osijek 1862." često gostuje na mnogim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Mnogobrojni koncerti u malim i velikim sredinama Hrvatske omogućuju Društvu održavanje nivoa izvedbe koreografija te postizanje neospornoga uspjeha kod  poznavatelja hrvatske tradicijske kulture, kao i širokih slojeva mnogobrojne publike. Svojim turnejama po Italiji, Mađarskoj, Nizozemskoj, Belgiji, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Švedskoj, Njemačkoj, SAD-u, Kanadi, Luxemburgu, Grčkoj, Sloveniji, Makedoniji, Francuskoj, Švicarskoj, Španjolskoj, Egiptu, Vatikanu, Austriji, BIH, Kini, Maleziji, Mexicu, Indiji, Brazilu, Turskoj itd., HKUD "Osijek 1862." predstavio je hrvatsku tradicijsku kulturu i umjetnost na najbolji mogući način, povezujući izvornost koreografije, vokalni izričaj i autentičnost odijevanja.  

HKUD "Osijek 1862." čest je gost Hrvatske radio-televizije. Sudjelovao je u velikom broju televizijskih i radijskih emisija u Poljskoj, Švedskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, SAD-u, Egiptu.

Društvo je snimilo dvije LP ploče, dvije audio i sedam edukativnih video kazeta, a 2012. godine, u izdanju Croatia Recordsa, CD „S ljubavlju – 150 godina“. Za glazbeni broj Svatovska koračnica snimljen je i televizijski spot koji se emitira na mnogobrojnim televizijama u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Godine 2013. izdana je kompilacija svih analognih izdanja koja su digitalizirana i nalaze se na CD-u „S vinila“. Izdavač je i ovoga puta Croatia Records. CD je zaslužio i dobio certifikat izvrsnosti u nominaciji za Hrvatsku diskografsku nagradu „Porin“.

Surađujemo s mnogim ansamblima i folklornim društvima, ali i s pojedincima, renomiranim izvođačima. Primjer kojega rado ističemo je umjetnička suradnja s Anom Rucner, s kojom smo zajednički snimili TV spot za kompoziciju Drmež pleše cijeli Svijet koji na digitalnim platformama ima preko 100.000 pregleda, kao i humanitarne koncerte u Maloj dvorani KD Vatroslav Lisinski.

Vrijedno je napomenuti da je na našem repertoaru i sakralno djelo Ivana Glibotića Pjevana misa u C.

Od mnogobrojnih priznanja koje je Društvo dobilo u Hrvatskoj ili osvojilo u inozemstvu, ističu se Nagrada Osječko-baranjske županije, Veliki pečat Grada Osijeka, drugo mjesto na Međunarodnim folklornim festivalima u Kini i na Siciliji, a posebno 2017. godine osvojen Grand Prix Međunarodnog natjecateljskog festivala u Visli / Bielskoj Biali u Poljskoj.

2023. godine ansambl je osvojio Grand Prix u Bugarskoj na Međunarodnom folklornom festivalu Maleshevo sings and dances.