HNV - Borba za etnički čisto Berane

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 28. ožujka 2019. - 10:57
Autor: 

Pod okriljem noći sinoć oko 2 sata zapaljena je radnja Igora Tomkića iz Berana. Višegodišnja tortura koju stoički podnosi obitelj Tomkić dovela ih je do trenutka da ozbiljno razmišljaju o iseljavanju iz rodnog grada zbog budućnosti svoje djece i osobne sigurnosti koju im dosad Crna Gora nije bila u stanju osigurati.

Bezbroj prijava policiji pokušaja paljenja, razbijanja radnje, provala i krađa te reketiranja, pa čak i brutalnoga prebijanja Igora Tomkića, nisu polučili adekvatnu reakciju. Ni slučaj brutalnog napada na Tomkića, gdje su mu od istih osoba nanesene teške tjelesne povrede, nije uspio potaknuti odgovorne da mu pruže primjerenu zaštitu, unatoč tomu  što je alarmirana cijela crnogorska javnost.

Da ironija bude veća, dok je danas u jutarnjim satima Igor Tomkić na zgarištu radnje popisivao ono što je od nje ostalo, jedan broj onih koji su višekratno prijavljivani policiji ovim povodom, prolazili su pored njega i smijali mu se u lice.

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore  podmetanje ovog požara smatra trenutkom kad se mora tražiti osobna odgovornost nadležnih, posebno iz razloga što dio ove kukavičke skupine, koja djeluje pod okriljem noći i u čoporu, slobodno i bez nadzora šeta Beranama.

Također, grafiti na zgradi pored koje svakodnevno prolaze počinitelji ovih kriminalnih djela, a koji su objavljeni na portalu Antene M, dodatna su motivacija poticateljima i počiniteljima ovog kriminalnog djela iz koristoljublja i etničke netrpeljivosti prema Hrvatima.

Ovakav odnos prema obitelji Tomkić izravna je poruka koja doprinosi stvaranju klime kaosa i nefunkcioniranja države u slučaju očitog i otvorenog  poticanja lova na Hrvate i njihovu imovinu. Stoga najenergičnije zahtijevamo brzu i učinkovitu akciju policije, tužilaštva i suda, od kojega tražimo maksimalnu zakonom zapriječenu kaznu  za počinitelje ovog zlodjela, a od grada Berana i države Crne Gore zahtijevamo da se obitelji Tomkić po hitnom postupku obnovi   objekt i nadoknadi  šteta jer im je ta mala skromna radnjica bila osnovno sredstvo za život i egzistenciju. U slučaju da se to ne dogodi, obitelj Tomkić bit će primorana napustiti Berane.

 

Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, s. r.