HNV u Republici Srbiji - stojimo uz vodstvo hrvatskoga naroda u Crnoj Gori!

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 02. ožujka 2022. - 16:26
Autor: 

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji uputila je, 3. ožujka, pismo podrške predsjedniku Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimiru Dekoviću povodom nedavno poduzetih administrativnih mjera kojima se HNV-u Crne Gore oduzima prostor za rad i djelovanje.

„Uime Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, krovne institucije hrvatskog naroda u Republici Srbiji, Vama i cijeloj hrvatskoj zajednici u Republici Crnoj Gori izražavam svoju snažnu potporu povodom najnovijih neprilika koje su Vam se dogodile.

S velikom zabrinutošću pratimo događanja koja ovih dana, uslijed političkih tenzija, proživljava hrvatski narod u Crnoj Gori. Svjesni smo kako se upravo Vi kao jedan od prvaka hrvatske zajednice nalazite pod povećanim pritiskom određenih centara moći koji u hrvatskom narodu vide neprijatelja. Za nas je neprihvatljivo putem administrativnih mjera oduzimati prostor za djelovanje ključnih institucija Hrvata u Crnoj Gori! Tim više, jer smo svjesni koliko ste doprinijeli i dalje doprinosite sveukupnom razvoju crnogorskog društva te kako su kulturne prakse Hrvata u Crnoj Gori dio sveopće hrvatske kulture i neraskidivi dio kulture države u kojoj živite. Nažalost, danas smo svjedoci tome da hrvatski narod, u jednom dijelu država u kojima se nalazi u položaju nacionalne manjine, i dalje proživljava određena traumatična iskustva – pokušava mu se negirati njegova etnička i kulturna posebnost, a nerijetko se Hrvate gura na marginu društvenih procesa. Kao zajednice koje su 90-ih godina 20. stoljeća prošle kroz brojne izazove koji su prijetili i nestankom našeg naroda s prostora na kojima stoljećima živimo, mi u potpunosti stojimo uz vodstvo hrvatskoga naroda u Crnoj Gori te snažno podupiremo svako Vaše djelovanje koje je usmjereno k opstanku i razvoju tamošnjih Hrvata.

Na koncu, gospodine Dekoviću, još jednom, uime hrvatske zajednice u Republici Srbiji, izražavam potporu u borbi hrvatskog naroda za očuvanje svojih kulturoloških posebnosti, za ravnopravnost s drugima narodima s kojima Hrvati u Crnoj Gori dijele životni prostor. Uvjerena sam kako će Vaša pravedna borba za djelovanje u prostoru koji su Hrvati u Tivtu prije stotinu godina izgradili na koncu rezultirati uspjehom“, napisala je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

 

izvor:hnv.org.rs