Hodočašće vjernika Kotorske biskupije u Zagreb prigodom izlaganja neraspadnutog tijela sv. Leopolda Mandića

Time to read
3 minutes
Read so far

Srijeda, 20. travnja 2016. - 9:06

Od 14. do 16. travnja ove godine veća grupa vjernika naše biskupije je hodočastila u Zagreb prigodom izlaganja neraspadnutog tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića. Na hodočašće su se uputili sugrađani sv. Leopolda kao i vjernici cijele biskupije, časne sestre triju redova koji djeluju u Kotorskoj biskupiji, župnik Mula p. Dario Nowak, te đakon don Dražen Kraljić. Duhovni vođa puta je bio don Robert Tonsati. Centralni događaj hodočašća bio je 15. travnja u ranim jutarnjim satima, kada su hodočasnici pristigli u crkvu sv. Leopolda Mandića u zagrebačkoj Dubravi, gdje su imali priliku iskazati štovanje tijelu sv. Leopolda, uputiti svoje osobne molitve i s velikim mnoštvom vjernika iz mnogih krajeva Hrvatske te vjernicima remetskog dekanata sudjelovati u euharistijskom slavlju koje je predslavio mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački.  Mons. Gorski je u propovijedi govorio o ljepoti svetosti koja privlači i sabire i koja je okupila toliko mnoštvo štovatelja sv. Leopolda.  Biskup Gorski istaknuo je ekumenski žar sv. Leopolda te radost zbog njegove prisutnosti u Republici Hrvatskoj. Za vrijeme mise, hodočasnici kotorske biskupije obučeni u bokeljske narodne nošnje držali su počasnu stražu pred tijelom sv. Leopolda. Na kraju euharistijskog slavlja, riječ zahvale predvoditelju misnog slavlja uputio je fra Jure Šarčević, provincijal Hrvatske kapucinske provincije te je također zahvalio svim prisutnima, osobito pozdravljajući hodočasnike iz Leopoldova rodnog kraja, Herceg Novog i kotorske biskupije.

Sljedeća hodočasnička postaja bila je zagrebačka prvostolnica, Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije na Kaptolu. Bilo je prilike za razgledanje ove veličanstvene građevine, kao i za molitvu na grobu bl. Alojzija Stepinca, jednog od prvih zagovornika svetačkog štovanja sv. Leopolda. Osim katedrale, hodočasnici su posjetili i franjevačku crkvu na Kaptolu, te neke od znamenitosti grada Zagreba. U večernjim satima, grupa je stigla u Marijin Dvor – Lužnicu kraj Zaprešića. U lužničkom samostanu – dvorcu, istinskoj oazi duhovnog mira, svatko je mogao pronaći tjelesnu i duhovnu okrjepu.

Hodočašće se nastavilo u subotu, 16. travnja. Nakon doručka u dvorcu, s. Berislava je ispripovijedala burnu povijest ovog kompleksa, te je cijelu grupu uz podrobna objašnjena sprovela kroz najznačajnije prostorije kasnobaroknog dvorca. Ispraćeni pozdravima sestara Milosrdnica, hodočasnici su se zaputili prema Mariji Bistrici, Hrvatskom nacionalnom marijanskom svetištu. Tamo su sudjelovali na hodočasničkoj svetoj misi u 11 sati koju je predvodio kapucin fra Miljenko Vrabec, župnik župe Gospe od Pojišana u Splitu. Prije samog misnog slavlja sve je okupljene srdačno pozdravio župnik i upravitelj svetišta mons. Zlatko Koren. Mons. Koren je istaknuo posebnost ove euharistije koja se očitovala u providonosnom susretu različitih grupa hodočasnika: kapucinske župe iz Splita, župe sv. Roka iz Splita, kao i hodočasnika Kotorske biskupije te drugih grupa koje su došle iskazati svoje štovanje Sv. Leopoldu i Gospi Bistričkoj. Posebnost je bila, prema riječima mons. Korena, i u tome što je predslavitelj misnog slavlja kapucin i nekadašnji župnik župe sv. Leopolda Mandića u Osijeku, a propovjednik don Robert Tonsati, rodom iz Herceg Novog, voditelj hodočasnika iz kotorske biskupije. U homiliji je don Robert Tonsati kazao da je prisutnost tijela sv. Leopolda u Zagrebu neizmjeran dar Božji za cijelu Crkvu u našem narodu, koji nas je okupio iz svih krajeva domovine i regije, i pružio duhovnu snagu i pravi preporod vjerničkog života. Također je govorio o sv. Leopoldu kao štovatelju Majke Božje, koju je svetac nazivao svojom blaženom Gospodaricom, te potakao okupljene da se odupru napastima suvremenog načina mišljenja koji egoistično nameće čovjeka kao samodostatnog i isključivog gospodara vlastitog života, te da prihvate misao sv. Leopolda da svoje živote trebamo povjeriti Božjem vodstvu i gospodstvu i zagovoru naše nebeske Majke. Homiliju je zaključio mislima o blaženoj Djevici Mariji te stihovima koji su ispisani na zidovima Bistričkog svetišta, a izrekao ih je još jedan dični sin Herceg Novog, svećenik i pjesnik Jeronim Korner:

“Dušo duše Hrvatske
Isusova mati
Sunce naših stradanja
Ne prestani sjati.”

Misno slavlje svojim je pjevanjem uzveličao zbor župe i svetišta Gospe od Pojišana. Na kraju euharistijskog slavlja, fra Miljenko je također pozdravio sve prisutne, prisjetivši se hodočašća u Zaljev svetaca i predivnih dojmova kojima su bili ispunjeni nakon posjete Boki Kotorskoj. Okupljene vjernike je potaknuo da u ophodu oko Gospinog oltara osobito mole za nova svećenička i redovnička zvanja, naglasivši da su kapucini upravo radi pomanjkanja zvanja morali napustiti župu sv. Leopolda u Osijeku. Nakon svete mise, molitve u Svetištu Majke Božje Bistričke te obilasku istog, hodočasnici su se uputili su se prema Boki, u koju su uspješno stigli u ranim jutarnjim satima 17. travnja.