Hrvatski pjesnici boravili u Boki

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 23. rujna 2018. - 10:50
Autor: 

Povodom „IV. Međudržavnog susreta hrvatske književnosti“ pjesnici iz Hrvatske, Hercegovine i Italije boravili su u Boki te su tom prigodom posjetili i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore u Donjoj Lastvi.

Susretu su nazočili predsjednik HNV-a Zvonimir Deković, potpredsjednica Vijeća Ljerka Sindik, pjesnik iz Boke Miroslav Sindik, kao i učenici hrvatske nastave u Crnoj Gori. Domaćini su im predstavili aktivnosti hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, probleme s kojima se susreću, kao i kulturne znamenitosti i nematerijalnu baštinu koju Hrvati u Boki njeguju. Tom prigodom, razmijenjeni su prigodni darovi.

Tijekom boravka gosti su obišli otok Gospe od Škrpjela, gdje su se u razgovoru s vodičem i s don Srećkom Majićem upoznali s poviješću ovog otoka, kao i s pričama koje se vezuju za njega. Gosti su se tom prigodom imali prilike upoznati i porazgovarati s veleposlanikom Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselkom Grubišićem. Pjesnici su uzveličali večer svojim stihovima.

Don Anton Belan je pjesnicima pokazao katedralu sv. Tripuna i objasnio bogatu povijest koja stoji iza nje, dok ih je monsinjor Ilija Janjić, biskup kotorski proveo kroz crkvu bl. Ozane, a također su posjetili i crkvu sv. Klare. S prof. Dijanom Milošević i vodičem obišli su Stari grad, kao i druge znamenitosti Kotora. Za kraj posjeta, sudionici književnog susreta su prošetali marinom Porto Montenegro.

Posjet pjesnika iz Hrvatske, Hercegovine i Italije je dokaz još jedne lijepe suradnje, novih prijateljstava i budućih kulturnih projekata. Pjesnici su bili u sastavu: Stjepan Šešelj, Domagoj Vidović, Boris Njavro, Frano Vlatković (Dubrovnik-Neretva), Vinko Grubišić (Hum-Hercegovina), Antonio Sammartino, Lucio Caruso, Gianluca Miletti, Nico Pasciullo ( Molise-Italija).