Intervju Marije Vučinović za Hrvatski radio

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 04. rujna 2016. - 14:08
Autor: 

„Smatramo da će podrškom Hrvatskoj građanskoj inicijativi na predstojećim izborima, Hrvati u Crnoj Gori imati svog predstavnika u parlamentu, najvišem zakonodavnom domu“,  izjavila je predsjednica HGI Marija Vučinović za Hrvatski radio i Glas Hrvata.

Ona je kazala da bi se preko predstavnika hrvatske zajednice u Parlamentu  na najbolji način artikulirali i rješavali problemi Hrvata, za razliku od drugih subjekata, gdje bi naši problemi bili manje vidljivi.

 

"Sad je već izvjesno da će budući kandidat HGI za predstavnika u parlamentu biti iz Boke Kotorske, koji će na kvalitetan način zastupati kako interese Hrvata na primorju tako i u cijeloj Crnoj Gori".

Vučinović je istakla da, zahvaljujući njihovoj predstavnici u Skupštini Crne Gore, u Zakon o odbornicima i poslanicima hrvatska manjina, preko svoje samostalne liste, ima cenzus sa 0,35 posto od izišlih birača.

"Ovo su drugi parlamentarni izbori na kojima HGI izlazi samostalno, te će u narednim danima i naš Središnji odbor potvrditi listu kandidata".

 

Odgovarajući na pitanje u čemu se sastoji najavljeni programski zaokret, Vučinović je kazala da će HGI, osim što će se i dalje nuditi konkretna rješenja za probleme hrvatske zajednice u Boki, usmjeriti svoje političko djelovanje i ka Hrvatima u drugim gradovima Crne Gore.

Ona je kazala da vjeruje da će kampanja HGI biti prijatno iznenađenje ne samo za predstavnike hrvatske zajednice već i za sve građane Crne Gore.

Na pitanje o tome koliko je izvjesno da će u okviru crnogorskog obrazovnog sistema biti i nastava na hrvatskom jeziku, Vučinović je kazala da takvu nastavu trenutno pohađa 45 do 50 učenika.

" Ono što valja istaći da dopunsku nastavu na hrvatskom jeziku pohađa i značajan broj djece drugih nacionalnosti. U budućnosti, moramo raditi na tome da što veći broj djece pohađa nastavu, kako bi ovaj vid nastave bio održiv, a samim tim i postao dio redovite nastave crnogorskog obrazovnog sustava", zaključila je Vučinović.