Izgradnja sportskog terena otvorenog tipa u Škaljarima

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 29. svibnja 2020. - 11:07
Autor: 

“Pažljivo čitajući Prijedlog Strateškog plana razvoja Kotora za period 2020-2024 godine te Strategiju razvoja sporta Općine Kotor za period 2020-2021 godine koja je povučena na doradu uočili smo nedostatak postojanja infrastrukture za bavljenje rekreacijom pri čemu mislimo na otvorene, javne površine dostupne svim generacijama.

Kroz Strateški plan razvoja Općina Kotor se opredjelila za nekoliko izuzetno značajnih projekata u oblasti sporta koje u cjelosti podržavamo. To su: rekonstrukcija otvorenog i zatvorenog plivačkog bazena, rekonstukcija stadiona Bokelj, izgradnja svlačionica za potrebe fiskulturne sale Gimnazije i Srednje pomorske škole, uređenje prostora preko puta hotela Teuta u svrhu sportsko-rekreativnih sadržaja, te izgradnju šetne staze Muo - Prčanj.

Podrška zdravim stilovima života zahtijeva unapređenje uvjeta za razvoj sporta i rekreacije. Kako Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti kroz izradu Strategije razvoja sporta  treba da predloži Sekretarijatu za urbanizam, građevinarstvo i prostorno planiranje  i Direkciji za uređenje i izgradnju Kotora  da u plansku dokumentaciju uvrsti i pružanje podrške mogućnostima izgradnje otvorenih terena, biciklističkih staza, teretana na otvorenom i sl.  mještani Škaljara daju prijedlog za uređenje otvorenog višenamjenskog sportskog terena i dječijeg igrališta s određenim brojem parking mjesta na lokaciji nekadašnje osnovne škole u Škaljarima. Stara škola teško oštećena u potresu porušena je, a prostor je zatrpan šutom i raslinjem već više od dvadeset godina.

Mještani gornjeg i centralnog dijela Škaljara nemaju nijedno dječije igralište a ni javni sportski teren otvorenog tipa. Gradnjom sportske dvorane izgubio se prostor stadiona malih sportova kod Resursnog centra koji je bio dostupan svima. Upravo zato smatramo da postoji izvrsna lokacija za izgradnju dječijeg igrališta i višenamjenskog sportskog terena otvorenog tipa na placu nekadašnje osnovne škole u Škaljarima. Izmjenom trase obilaznice oko Kotora ovaj prostor je slobodan te se može korisno upotrijebiti za potrebe mještana Škaljara.

U Općinskom odboru Hrvatske građanske inicijative Kotor inicijativu mještana Škaljara u cjelosti podržavamo svjesni da je ovakav uređeni prostor zaista potreban i djeci i svim generacijama mještana Škaljara.

Nadamo se da ćemo naići na razumijevanje i podršku svih građana Kotora kao i izvršne vlasti“.

 

Ljiljana Velić,

predsjednica Općinskog odbora HGI Kotor