Izložba „Brodovi – Instrumenti“ u Zbirci pomorskog nasljeđa

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 13. svibnja 2022. - 14:46
Autor: 

Izložba „Brodovi – Instrumenti“ Igora Hajdarhodžića, bit će svečano otvorena u ponedjeljak , 16.5.,  u 19h,  u Zbirci pomorskog nasljeđa u Tivtu.

Igor Hajdarhodžić je umjetnik sa zavidnom međunarodnom karijerom, a publici u Tivtu će predstaviti svoje instalacije: skulpture u formi brodova napravljene od raznog materijala među kojim dominira drvo i metal, i predmeta kojima on svojim radom daje novi život i novu suštinu. Izložba je osmišljena i kao omaž staroj i tradicionalnoj brodogradnji u drvetu i metalu i posebno radnicima koji su takve brodove gradili, a Tivat je sa svojim Arsenalom upravo i bio jedno takvo mjesto. Tako da je ova izložba, prema umjetnikovim riječima, ujedno i omaž tivatskim meštrima brodogradnje.

„Igorove skulpture vraćaju nas u vrijeme davnih putovanja morima na parnim brodovima i jedrenjacima, u vrijeme kada je prva stvar nakon uplovljenja u novu luku bilo slanje razglednica umjesto postavljanja statusa na društvenim mrežama, a putni koferi izlijepljeni imenima dalekih destinacija. Njegove skulpture usporavaju vrijeme i vraćaju nas stotinjak godina unazad, otvarajući nam sada već davne, zaboravljene i prošle horizonte. Podsjećaju nas na činjenicu koliko je vještine nekada bilo potrebno za napraviti brod, ali i hrabrosti sa njime „tući mora“, kaže Dražen Jovanović, menadžer Zbirke pomorskog nasljeđa, dodajući: „Igorova umjetnost nas i opominje. Živjeći u modernom i brzom vremenu čovjek današnjice stvari uzima zdravo za gotovo često ih koristeći jednokratno da bi ih nakon toga odbacio, a Igor upravo od takvih stvari pravi svoje skulpture, skrećući nam pažnju da novi život, uz malo mašte može da postoji u svemu pa i u predmetima koji nam se čine odavno mrtvim.  Za svoje skulpture, umjetnik često koristi stare muzičke instrumente ili njihove dijelove, dijelove satnih mehanizama, odbačene drvene ramove ili komade starih drvenih škura i prozora, dijelove starih mašina i uopšte, sve čemu običan čovjek više ne vidi svrhu i ne pridaje značaj.“

Pored ovoga, Igor Hajdarhodžić predstavit će i svoje umjetničke slike i fotografije kojima će zaokružiti priču koju pričaju njegovi brodovi – instrumenti.