Izložba "Dražesnost” u Muzeju i galeriji Tivat

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 05. rujna 2018. - 8:26
Autor: 

Izložba „Dražesnost” autorice  Milanke Bajčetić bit će otvorena u petak,  7. 9.,  u Muzeju i galeriji Tivat.

Milanka ( Đuranović ) Bajčetić rođena je u Podgorici. Od 2002. godine samostalno izlaže u crnogorskim galerijama. Na njezinom putu izgradnje autodidaktičnog slikara predaju joj akademski slikar Dobroslav Mrdak i Tinda Bulatović. Član je “Slikarskog uranka” iz Podgorice. Uradila je dizajn za nekoliko knjiga. Osnivač je NU “Likovni etnos Crne Gore”. Piše poeziju. Sudjelovala je na međunarodnom bijenalu minijature u Nikšiću – galerija “Nikola I”, 2005. godine i na svjetskoj galeriji crteža u Skoplju – “OSTENart”, World Gallery of Drawing, 2014. godine. Nacionalna biblioteka Crne Gore “Đurđe Crnojević” je otkupila razglednice s motivima kulturno  -  povijesnog  blaga i biodiverziteta Crne Gore krajem 2017.  Živi i slika u Podgorici.

O njezinom  radu povjesničarka  umjetnosti Dragana Kujović je zapisala: “Najnoviji tematski ciklus slika Milanke Đuranović Bajčetić pod nazivom “Dražesnost” je samo nastavak njenog likovnog stvaralaštva koje se odnosi na kulturnu i prirodnu baštinu Crne Gore. Ovaj ciklus sadrži 21 minijaturu rijetkih i zaštićenih biljnih vrsta – cvjetova, što predstavlja samo djelić florističkog bogatstva Crne Gore. Slike su nastale u periodu od 2011. -2018. Cvijet po cvijet je slikan kombinovanom tehnikom, temperom i suvim pastelom na prepariranom kartonu. Svaka slika je opremljena paspartuom bijele boje i ramom – tanka lajsna boje drveta. Sastavni dio slike čini legenda na bijelom papiru postavljena u izložbenom prostoru u donjem desnom uglu pored slike. Tekst legende ispisan je na maternjem i na engleskom jeziku. Legenda sadrži osnovne podatke o naslikanom cvijetu: njegov naučni naziv koji se sastoji od imena, roda i imena vrsta i njegov narodni naziv.”

 Otvaranje izložbe planirano je u 20 h,  a posjetitelji će izložbu moći pogledati radnim danima od 8 do 20 h  i subotom od 9 do 12 h.