Izložba nakita u Galeriji ljetnikovca Buća

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 27. travnja 2017. - 10:21
Autor: 

U Galeriji  ljetnikovca Buća 28. 4.,  s početkom u 20:00h Centar za kulturu Tivat na 2.katu Galerije priređuje otvaranje IZLOŽBE ETNO NAKITA Zadruge Etnoraj oGrlice /Sesvete /Hrvatska.

O svom radu članice kažu:

“Zadrugu Etnoraj oGrlice osnovalo je dvanaest žena koje se 10-ak godina okupljaju na radionici za izradu etno nakita pri Narodnom sveučilištu Sesvete. One izrađuju vjerne replike tradicijskog nakita (hrvatskog, ali i drugog) i kreativno ga interpretiraju. Nastavljaju razvoj tradicijskog nakita u suvremenom, današnjem materijalnom i društvenom okruženju.

Mi smo „mlada“ zadruga osnovana u studenom 2016. godine.

Svoje radove izlažemo svake godine u galeriji „Oblok“ u Sesvetama, izlagale smo u Konavlima, Hrvatskom centru u Beču, Kući civilnih udruga u Pečuhu, Muzeju DorothyKanizsay u Mohaču gdje smo u sklopu pokladnih dana održale i vrlo posjećenu radionicu izrade nakita, Crnogorskom klubu u Zagrebu. Sudjelovale smo na Međunarodnim danima zadrugarstva 2016. u Zagrebu i na Festivalu čipke 2016. u Lepoglavi gdje smo osvojile prvu nagradu za najljepše uređen izložbeni prostor. Također smo izlagale na Savjetu Vlade RH za iseljene Hrvate u Vukovaru u prosincu 2016. godine. Sudjelovale smo i na Noći muzeja 2017. godina na izložbenom prostoru Gradskih ljekarni Zagreb, gdje smo izrađivale javnozdravstvene broševe.

Zadruga broji 12 članica, zaposlenih ili umirovljenica. Zadrugarke Ana Bibić – nastavnica u mirovini, Jadranka Bagladi – oec. u mirovini, Ada Jašarbašić – komercijalistica u mirovini, Branka Močnik – nezaposlena, Biserka Levanić – farm. tehničarka, Jelena Mužinić – knjigovotkinja u mirovini, NadicaJambrek, ravnateljica Gradske ljekarne Zagreb, Vesna Pondeljak – dipl.ing.biokemije u mirovini, Ljiljana Stojanović, službenica na sudu, Marija Obad – trgovkinja u mirovini, Marina Mihaljević Hranitelj – dipl.ing.kemije, prof. u srednjoj školi i Dubravka Novoselac, djelatnica u Gradskoj upravi, su raznih zanimanja i dobi, ali sve nas dijeli ista strast prema  izradi nakita. Osim izrade nakita zadrugarke se još bave tkanjem, izradom narodnih nošnji, poculjica, pletenjem, pa čak i pčelarstvom. Veliko zadovoljstvo su nam izložbe našeg nakita u inozemstvu. Nadamo se da će ih još biti.”