Izložba skulptura Nenada Milovanovića u Portu Montenegru

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 30. lipnja 2018. - 8:23
Autor: 

Izložba skulptura Sink or Swim, beogradskog umjetnika Nenada Milovanovića, bit će otvorena u ponedjeljak,  2. 7.,  u Zbirci pomorskog nasljeđa, s početkom u 21:00h.

„Pronicljivo koristeći metal kao primarni materijal, Milovanović je kreativne zamisli vješto materijalizovao i skulpturama udahnuo ne samo život, već i izvestan unutrašnji izraz koji je spojen sa plastičnim u koherentnu organsku cjelinu – ovaj ciklus skulptura sublimira umjetnikov doživljaj čovjeka i ribe koji se sintetizovan u jezgrovitim i jasno definisanim formama. Riba je centralni motiv ove izložbe - tematski rakurs je povod za skulptoralna postignuća u kojima svaki novi rad otkriva deo ljudskih karaktera i emocija.  U radove su utkane uspomene iz djetinjstva, širok intelektualni rakurs autora, snovi i java... Svoje onomatopeje imaju Domanovićev „Vođa“, Hemingvejev „Starac i more“ i drugi književni sadržaji koji njegovoj umjetnosti daju ličan i emotivan karakter“, ističe povjesničarka  umjetnosti Olivera Vuković.

„Zaobljeni ili zasječeni oblici, naglašeni linearizam, prodoran/uplašen pogled ili fizičko odsustvo čula vida neka su od svojstava ovih ribolikih skulptura, ali takođe odlikuju i čovjeka i njegovu poziciju u savremenom društvu koja je jasno inklinirana u nazivu ciklusa“.