Izložba „Sve boje Crne Gore“ otvorena u crkvi svetog Pavla

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 09. listopada 2019. - 8:10
Autor: 

 „Sve boje Crne Gore” – naziv je izložbe umjetničkih radova od vune, koja je otvorena sinoć u crkvi svetog Pavla u Kotoru. Autori radova su sudionici istoimene međunarodne umjetničke kolonije, koja je prošlog ljeta održana u Šavniku - etnolozi/ginje iz Zagreba i Nikšića, profesori i studenti s akademija iz Beograda, Lećea, Trebinja i Podgorice, kao i umjetnici iz Nizozemske Švedske i Crne Gore. Razni predmeti od vune poput prostornih instalacija, skulptura i upotrebnih predmeta umjetnički su oblikovani i obojeni prirodnim bojama, a za bojenje su korišteni jasen, breza, brć, orah i lukovina.

Izložbu je otvorila povjesničarka  umjetnosti i koordinatorica projekta Violeta Vukosavljević:“ Ovogodišnja kolonija je, osim umjetničkog i stvaralačkog segmenta, imala akcentovan i naučno-edukativni karakter. Kroz organizovanje niza stručnih predavanja o biljkama, njihovim vrstama i primjeni nastojalo se naučno objasniti i približiti karakter biljnih vrsta koje mogu, u savremenim tehnološkim uslovima, poslužiti za korisnu primjenu, u ovom slučaju bojenje vune prirodnim bojama. U vremenu naglašenog uticaja na prirodnu sredinu (nažalost u većini negativnog) ovakvi projekti predstavljaju doprinos očuvanju ekoloških standarda i ukazuju na neophodnost jačanja veza sa prirodom i povratak prirodi. I ove godine prirodno bojena vuna je bila glavni materijal od kojeg su umjetnici pravili prostorne instalacije, skulpture, upotrebne predmete i različite umjetničke forme” .

U glazbenom dijelu programa prilikom otvaranja izložbe nastupio je harmonikaš Goran Ševaljević.

Radionica bojenja vune prirodnim bojama i tehnike suhog filcanja bit će održana danas u crkvi svetog Pavla, s početkom u 12 sati. Sudjelovat će učenici/e devetih razreda svih osnovnih škola u Općini Kotor, a radionicu će voditi Jelena Đukanović i Violeta Vukosavljević.

Organizator je OJU „Muzeji” iz Kotora, a koloniju i niz izložbi pod imenom „Sve boje Crne Gore” organizirali su i pomogli Ministarstvo kulture Crne Gore, „Muzeji i galerije” Nikšić, Centar za kulturu Šavnik i Nacionalna turistička organizacija.