Izložba Uroša Toškovića u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 14. lipnja 2019. - 10:30
Autor: 

Otvaranje izložbe crteža jednog od najboljih crtača XX. stoljeća, Uroša Toškovića u ponedjeljak, 17. lipnja 2019. godine, koja će se upriličiti u prizemlju i prvom katu galerijskog prostora Muzeja i galerije Tivat.

Tošković je rođen u Pelevom Brijegu 19. 11.1932. godine. Iako je prvenstveno pokušao biti pjesnik, želja za slikarstvom i crtanjem je prevladala, pa vođen njome na Cetinju upisuje Umjetničku školu, koja je ubrzo premještena u Herceg Novi. Umjetničku školu je završio 1952. godine. Profesori su mu bili Petar Lubarda i Milo Milunović. Nošen željom da crta i usavrši svoje znanje, upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Beogradu, koju je završio u klasi profesora Marka Čelebonovića 1956. godine. Stipendiju francuske Vlade Tošković dobiva i upisuje školu Lijepih umjetnosti u klasi profesora Morisa Brijasona.

Karijera Uroša Toškovića u Parizu, nije se kretala kao kod drugih jugoslovenskih slikara. On uglavnom živi na ulicama Pariza, s običnim svijetom, prostitutkama, modelima i prosjacima.

1983. godine Moderna galerija u Titogradu organizira samostalnu izložbu slika i crteža Uroša Toškovića povodom Trinaestojulske nagrade, koja mu je Vlada Republike Crne Gore 1987. godine dodjelila. Ova nagrada ponovno ga je vratila u njegov zavičaj te se Tošković ponovno nastanjuje u Podgorici.

Uroš Tošković umro je 3. 3. 2019. u Podgorici, u osamdeset i sedmoj godini života. Smatra se jednim od najvećih crnogorskih, pa i europskih umjetnika danas. Prema ocjeni internacionalnih kritičara važi za jednog od najboljih svjetskih crtača XX. stoljeća, a njegovi radovi nalaze se u mnogim kolekcijama.

Izložbu crteža na dva galerijska nivoa Muzej i galerija Tivat radila je u suradnji s Galerijom “Velimir A. Leković” iz Bara. Otvaranje izložbe planirano je za 21 sat, dok će posjetitelji ovu izložbu moći pogledati do 4. srpnja 2019. godine.