„Kako rastu veliki ljudi“ za Svjetski dan kazališta u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 25. ožujka 2019. - 9:59
Autor: 

Povodom obilježavanja Svjetskog dana kazališta  u Kulturnom centru Nikola Đurković izvest će se predstava KAKO RASTU VELIKI LJUDI – Njegoš za djecu, u Velikoj dvorani  Kulturnog centra, u 19 sati. Predstava zasnovana na liku Petra II. Petrovića Njegoša – dok je još uvijek bio dječak Rade, u produkciji Kotorskog festivala pozorišta za djecu, nastala je kao autorski projekt redatelja Petra Pejakovića i glumaca Slaviše Grubiše i Milivoja Miša Obradovića. 2016. je pretvorena u istoimenu knjigu, u izdanju Biblioteke Ćuk.

„Predstava Kako rastu veliki ljudi, po riječima teatrološkinje i pozorišne kritičarke Maje Mrđenović, promoviše ideju da do bivanja velikim čovjekom, uz podršku okoline, može dovesti jedino snažna unutrašnja potreba i neprekidno činjenje, odnosno preuzimanje vlastite sudbine i snova u svoje ruke. Iako ostaje u domenu „veselih“ produkcija za djecu, koje daju uljepšanu i uspokojavajuću sliku svijeta, a izbjegava mračnije i bolnije teme, predstavu odlikuju fino postignuta ravnoteža i pohvalno nenametanje stavova ili ideologija. Ona nas poziva na odupiranje preovlađujućoj mitomanskoj slici o Crnoj Gori i crnogorstvu, kroz dobroćudnu ironiju koja stvari svodi na pravu mjeru, ali bez omalovažavanja i odricanja. Značaj ove slojevite izvedbe je u životnom, kulturološkom i pozorišnom usmjeravanju kako za dječju, tako i odraslu publiku i pozorišne profesionalce“.

U predstavi igraju Slaviša Grubiša i Milivoje Mišo Obradović, režiju potpisuje Petar Pejaković, scenografiju Goran Moškov i Tamara Branković, a kostimografiju Zorana Mia Radović. Igranje je zakazano za srijedu, 27. 3., u 19 h.

Cijena ulaznice je 3 eura i može se kupiti na blagajni Kulturnog centra na dan igranja predstave i to od 10 do 12 i od 17 do 19 sati.