Kalendar regata i jedriličarskih aranžmana u Portu Montenegru za 2016.

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 16. prosinca 2015. - 12:00
Autor: 

S  preko 150 sunčanih dana godišnje, slikovitim pejzažima i jedistvenim otocima  Sveti Juraj i Gospa od Škrpjela, akvatorij  Boke kotorske idealna je destinacija za ljubitelje jedrenja iz čitavog svijeta, a Jahting klub Porta Montenegra PMYC pripremio je intenzivan kalendar 11 profesionalnih regata i u narednoj godini, među kojima je i švicarska Blu26 International Regatta, globalno prepoznatljiva hrvatska Regata tisuću otoka (Thousand Island Race), ali i jedriličarski programi namijenjeni ljubiteljima ovog sporta, i posebni aranžmani za korporativna putovanja i team building.

Već šestu godinu zaredom, veliko dvobojsko jedrenje PMYC Match Race, održat će se od 10. do 12. ožujka. Prošlogodišnji pobjednik je svjetski jedriličar Tomislav Bašić, koji je rangiran kao 6. na svjetskoj Match Race ljestvici. PMYC će na tivatskoj regati imati i svoj tim, koji će uz jaku konkurenciju imati i privilegiju da jedri uz velika  imena  svjetskog jedriličarstva.

Prestižna međunarodna regata EST 105, startovt aće 28. 4., i  u svom jubilarnom desetom izdanju, za krajnji cilj regatne utrke imat će ulaz u Boku. Regata je prethodnih devet godina bila organizirana od strane  domaćih klubova JK Jugole Grakalić i JK Jovo Dabović, kao i Jedriličarskog saveza, a od ove godine talijanski partneri će proširiti suradnju i s YC Porto Montenegro, koji će pomoći lokalnim klubovima svojim jedriličarskim uslugama. Ova regata je idealan način da započne ljetna sezona 2016., jer se na događaju očekuje sudjelovanje više od 400 jedriličara, koji će nekoliko dana boraviti u Boki i željeti da znaju koje sve sadržaje nudi crnogorska obala, priopćavaju   organizatori iz Barija.

U nizu događaja, otvorena za brodove svih formata, u klasama krstaš, a i za certifikovane ORC  jedrilice, popularna godišnja regata Arsenal kup biće organizirana  tijekom vikenda, 9.i 10. srpnja.

Četvrta po redu velika međunarodna regata Tisuću otoka(Thousand Islands Race), koju organiziraju Jahting klub Porto Montenegro, JK SCOR Rijeka i Udruženje Val iz Rijeke, jedrit će se od 15. do 25. rujna, u klasi ORC i MOCRA. Regata se jedri u dvije etape. Prva starta u Rijeci 15. rujna, na put ka 277 milja udaljenom Tivtu. Flota krstaša prolazi među više od 1000 jadranskih otoka, a PMYC će, kao i prethodnih godina, sponzorirati crnogorske timove za učestvovanje na ovoj prestižnoj regati.

Po prvi puta u akvatoriju tivatskog zaljeva, održat će se  „Blu26  International Regatta“, na inicijativu švicarskih jedriličara i partnera PMYC-a, gdje će se deset regatnih timova natjecati   se  u „fleet racing-u, poznatom kao format Match Race natjecanja. Regata će biti organizirana od 5. do 8. svibnja, a sudit će je najpoznatije internacionalne sudije. Na regati očekujemo i crnogorsku posadu, kao i pobjednika martovskog Match Race-a koji pobjedom dobiva pravo na sudjelovanje na ovoj regati, istakli su iz Jahting kluba Porta Montenegra.