Klapa „Stine“ oduševila nastupom

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 16. kolovoza 2019. - 10:04
Autor: 

Sinoć je na platou ispred župne crkve sv. Ane u Đurićima održan koncert zagrebačke klape „Stine“. Mnogobrojni posjetitelji uživali su u klapskim zvucima, a u organizaciji NVO „Zaljev hrvatskih svetaca“.

Koncertu su prisustvovali predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović i članica Središnjeg odbora HGI-ja Dijana Milošević.

Fešta je organizirana uz potporu: Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan republike Hrvatske, TD Herceg Novi, Sekretarijata za društvene djelatnost općine Herceg Novi, GPS Slobodan Popović Jošica.

„Klapu Stine čini pet prijatelja. Kao osobnosti razlikuju se u mnogočemu, ali ono što je dio svakog od njih ljubav je prema klapskoj pismi i drugim guštima što se vežu uz taj biser dalmatinskog i hrvatskog identiteta. Uz višegodišnje prijateljevanje upravo je pjesma ona koja ih veže još više i kroz koju se najbolje razumiju. Četvorica članova fetivi su Dalmatinci, a peti je prijatelj Slavonac za kojeg kažu da je dalmatinska duša u slavonskom tijelu.
Iza njih je mnoštvo neformalnih druženja uz pjesmu, pjevanja na ulici, u studentskoj sobi, jednom riječju pjevanja „za gušt“, a takve prigode bile su pokretač ozbiljnog umjetničkog djelovanja. Klapa je službeno osnovana u siječnju 2013.g. Od tada se pojavljuje na brojnim i najprestižnijim kulturnim manifestacijama, susretima i smotrama klapa - od Dalmacije, Kvarnera i Istre do onih u unutrašnjosti Hrvatske. Brzo su prepoznati kao kvalitetan sastav na klapskoj sceni mlađe generacije, o čemu svjedoči osvojenih ukupno 6 nagrada stručnog žirija i publike na Festivalu studentskih klapa na kojem su nastupali od 2014. do 2016. g., osvojena prva nagrada stručnog žirija na Večeri debitanata 50. Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2016. i plasman u prestižno finale iste godine, te osvojena druga nagrada stručnog žirija na Festivalu klapske pisme Posušje 2016. g. Klapa je sudjelovala i na jubilarnom 50. Festivalu dalmatinskih klapa Omiš 2016. U svom debitantskom nastupu, kao najbolji debitanti ostvarili su sudjelovanje na izbornim večerima na kojima su izborili natjecanje u završnoj večeri muških klapa. Na 51. Festivalu dalmatinsklih klapa Omiš 2017. dobili su najviše glasova publike u gledalištu i time zavrijedili Zlatni leut – prvu nagradu publike, svoj najveći uspjeh. Klapa je 2018.  sudjelovala na etabliranom festivalu klapa Aklapela koji se održava u Dubrovniku pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Svečanim koncertom u Hrvatskom glazbenom zavodu u lipnju klapa obilježava pet godina djelovanja, a u bliskoj budućnosti u planu je snimanje CD-a te brojni drugi projekti.Na 52. Festivalu dalmatinsklih klapa Omiš 2018. dobili su najviše ocjene stručnog povjerenstva i time zavrijedili Zlatni štit s povijesnim grbom grada Omiša. Na istom festivalu u Večeri novih skladbi pjevali su skladbu mo. Živka Ključe "Odiljam se" i zavrijedili 3. nagradu stručnog povjerenstva U repertoaru prevladavaju izvorni dalmatinski napjevi, te uz njih skladana klapska glazba i obrade popularnih stvari“.