Knjiga don Antona Belana „Kotorsko zavjetno svetište Gospe od Zdravlja“ predstavljena u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 04. studenog 2017. - 10:24
Autor: 

Knjiga don Antona Belana „Kotorsko zavjetno svetište Gospe od Zdravlja“, u prisustvu brojnih posjetitelja, promovirana je sinoć u crkvi sv. Klare u Kotoru.

Nazočnima se obratio don Anton Belan, pojasnivši zašto je promocija održana baš u ovoj crkvi: „Naše večerašnje predstavljanje knjige započinjemo pred ovim prelijepim oltarom Bogu i Bogorodici posvećenom. Kotorska je komuna godine 1664. Bogorodicu proglasila za suzaštitnicu grada Kotora, odredivši da se svake godine, na najsvečaniji način, ona časti 8. prosinca, i to u ovoj crkvi, kao bezgriješno začeta. Stoga nismo slučajno tu.“  Don Anton Belan najavio je svoju novu knjigu o povijesti Budvanske biskupije.

Večer je započela pjesmom „Ave Maria“ u izvođenju sopranistice Milice Milanović, uz klavirsku pratnju profesora Dejana Krivokapića.

Don Srećko Majić, u ime Izdavačke kuće „Gospa od Škrpjela“, izrazio je zahvalnost autoru, kao i svima koji su pomogli u njezinom realiziranju, naglašavajući autorovu vještinu pisanja: „Don Tonći, obzirom na njegove intelektualne sposobnosti – malo piše, malo izdaje, ali se zato u njegovim knjigama i prilozima u časopisima, ne može gotovo ništa ni dodati ni oduzeti".

O samoj knjizi govorio je akademik Radoslav Tomić, istaknuvši kako je crkva Gospe od Zdravlja bila, a i sada je urezana u svijest građana Kotora. „Ona je u današnjem obliku nastala sukcesivno; nije nastala samo u 15. i 16. stoljeću, nego se dograđivala. Dobila je ispred sebe taj izvanredno slikoviti trijem i kada se prilazi Kotoru, ko dolazi brodom ili autom, prvo vidi zidine, a tek onda vidi grad. Ali ono što svakako vidi je tvrđava sv. Ivana i crkvu Gospe od Zdravlja. Zato je ova knjiga važna, jer će svima onima koji su znatiželjni i onima koji žele vidjeti tu crkvu, biti izvrstan putokaz i štivo da se vidi o kojoj se crkvi radi. Ona je zanimljiva i zbog toga što se u njoj nalaze dvije grobnice; jedna je vezana uz obitelji Bolica. Obitelj Bolica i Buća su donirali i ovaj oltar, koji je jedan od najljepših oltara koji su podignuti u 17. i 18. stoljeću u ondašnjoj Mletačkoj Dalmaciji. Druga grobnica pripada obitelji Luković“, kazao je akademik Tomić.

„Kult Gospe od Zdravlje se u Veneciji proširio, a vezan je za kugu, jednu strašnu bolest koja je vladala srednjim i nakon srednjeg vijeka i koja je 1630. pokosila Veneciju. Da bi se zaštitila Venecija nije htjela da moli za pomoć određene svece, nego je rekla da nema veće osobe koja je rođena od Bogorodice, ona je ta koja bi nas mogla spasiti. Kada se kuga zaustavila, Senat je odlučio da se Bogorodici podigne crkva Santa Maria della Salute“, ističe akademik Tomić.