Književna večer Mani Gotovac

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 23. travnja 2015. - 9:48
Autor: 

Književna večer Mani Gotovac  održat će se ovoga  petka, 24. 4. , u Galeriji ljetnikovca Buća u Tivtu , s početkom u 20 sati. Na navedenoj književnoj večeri bit će predstavljen  autobiografski roman " Fališ mi "   autorice Mani Gotovac, a osim autorice sudjelovat će i prof. dr. Vanda Babić. U glazbenom dijelu programa nastupit će  mješovita klapa" Veterani vazda mladi".

Organizatori ove književne večeri su Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i Centar za kulturu Tivat.

Mani Gotovac je  poznata hrvatska  kritičarka, dramaturginja, teatrologinja, intendantica i spisateljica.

Bila je prva  izbornica Sterijina pozorja i prva intendantica u povijesti hrvatskoga kazališta. Ovogodišnja je pomoćnica intendanta za dramski program  Dubrovačkih ljetnjih igara i članica   stručnoga žirija tivatskih " Purgatorija" .

Dobitnica je Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulica za posebna postignuća u području kulture i umjetnosti.

Iza nje je nebrojeno mnogo  napisanih eseja, kritika, adaptacija , te uspješnih autorskih projekata.  

Živi u Zagrebu, piše prozu, kazališne spise i bavi se dramaturgijom u zemlji i inozemstvu.

Djela:  knjige teatroloških eseja:  Tako prolazi Glorija i Dubrovačke mišolovke, autobiografski roman Fališ mi. Prva knjiga: zima/proljeće, Fališ mi. Druga knjiga: jesen/ljeto, Fališ mi: u proljeću, u jeseni, u ljetu, u zimi,  " Ma koji život, ma koji teatar".

Prof. dr. Vanda Babić  izvanredni  je profesor na Odjelu za kroatistiku i slavistiku Sveučilištu u Zadru. Rodom je iz Tivta.

Dodiplomski studij hrvatskoga jezika i književnosti  završila je na Filozofskom fakultetu u Zadru, a poslijediplomski studij, smjer Književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
Godine 1992. diplomirala je s temom iz starije hrvatske književnosti, a 1997. magistrirala obranivši radnju: Hrvatska srednjovjekovna tradicija u bokokotorskim pasionskim tekstovima.
Godine 2003. doktorirala je na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu, obranivši disertaciju pod nazivom Kulturno-povijesne vrijednosti djelovanja Vicka Zmajevića u Boki kotorskoj i Zadru.
Na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost od godine 1997. predaje sljedeće kolegije: Osnove filmske umjetnosti, Hrvatska usmena književnost, Književna stilistika, Hrvatski mediji, Mit, obred i običaj, te Hrvatska književnost Boke kotorske, a na Odjelu za kulturu i turizam drži kolegij iz Metodike interpretacije kulturne i prirodne baštine.

Bavi se istraživanjem starije hrvatske bokokotorske književnosti.

Suautorica je (s gospodinom Božom Vodopijom) i scenaristica dokumentarnog filma S Hrvatima Boke, u produkciji HTV, proizvedenog 2001. Suradnica je na projektu: Kulture u doticaju: Stoljetni hrvatski i crnogorski književni identiteti glavnog istraživača Milorada Nikčevića.

Članica je Matice hrvatske, HKD-a Napredak, Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809  te počasna članica HKD-a Napredak iz Tivta i dopredsjednica zadarske podružnice HKD-a Napredak. Priredila je, između ostalih, i sljedeća izdanja:  Hrvatska književnost Boke kotorske do preporoda; Hrvatska književnost od Bašćanske ploče do naših dana, Don Srećko Vulović o starosjediocima Boke kotorske, Razgovor duhovni Vicka Zmajevića, Bokeljska muka.