Književni program „Riječ više o Crnjanskom“ u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 11. prosinca 2018. - 8:16
Autor: 

U Galeriji solidarnosti u Starom gradu  u Kotoru,  12. 12., s početkom u 18 sati  organizirat će se književni program pod nazivom „Riječ  više o Crnjanskom“ u okviru dokumentarne izložbe „Lutam, još, vitak, sa srebrnim lukom...“ .

„Crnjanski danas s aspekta javnog interesa i pozicija vlasti, Dekonstrukcija tradicije i ishodišta nove osjećajnosti u poeziji Miloša Crnjanskog, Crnjanski u nastavi, su teme o koje će biti u fokusu razgovora te večeri“ -

O Crnjanskom će govoriti: Jelena Vukasović, sekretarka Sekretarijata za sport kulturu i društvene djelatnosti Općine  Kotor, Jasmina Bajo, profesorica srpskog jezika i književnosti, Maja Grgurović, profesorica jezika i književnosti, bibliotekarka u Muzeju grada Perasta. Moderatorica  večeri je Mirjana Vukasović, arhivistkinja u Muzeju grada Peasta.

Izložba Narodne biblioteke Srbije gostuje u Galeriji solidarnosti Kotor povodom 125. godišnjice od rođenja Miloša Crnjanskog, pisca koji je svojim stvaralaštvom značajno obilježio razvoj moderne književnosti. Na izložbi su predstavljeni dragocjeni prikazi piščevih dokumenata, književnih djela u rukopisu, fotografija, knjiga s bilješkama, kao i snimak posljednjeg intervjua za Televiziju Beograd.

 U suradnji s Nacionalnom bibliotekom Crne Gore „Đurđe Crnojević“, na izložbi su izložena prva izdanja najznačajnijih objavljenih piščevih djela, ali i knjižica „Boka Kotorska“ (Jadranske straže, 1928), pisana kao bedeker za potrebe populariziranja začetaka turizma kod nas.

U godini kada se obilježava i 100 godina od objavljivanja drame „Maska“, prve knjige Miloša Crnjanskog, posjetitelji izložbe su u prilici da na svojim tablet uređajima i mobilnim telefonima čitaju digitalnu kopiju tog prvog izdanja.

Realizaciju izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture i informiranja Republike Srbije.

Izložba je otvorena do 16. 12. 2018. godine.