Koncert klape "Šufit" u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 31. srpnja 2019. - 10:24
Autor: 

U  petak,  2.8.,  s početkom u 21:00 h  na  Ljetnoj pozornici  Tivat bit će održan  koncert klape “ ŠUFIT ”.

U jesen 1992. u potkrovlju splitske „Realke“ mladi i nadareni nastavnik glazbene kulture prof. Tomislav Veršić okupio je grupu učenika u klapu Šufit. Godinu i pol dana kasnije gimnazijalci su uspješno debitrali na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu kao najmlađa muška klapa u povijesti tog najznačajnijeg klapskog okupljanja.

S vremenom je klapa Šufit napustila gimnazijske okvire i organizirala se u sklopu istoimenog kulturno–umjetničkog društva. Vođena iskusnim klapskim bardom Duškom Tambačom, klapa postaje respektabilno glazbeno tijelo koje njeguje i promovira „splitski stil“ klapskog pjevanja te se kontinuiranim nastupima na FDK u Omišu svrstava u sam vrh klapskog pjevanja (1999. god. - 3. nagrada publike - Brončani leut). Krajem iste godine Šufitovci izdaju svoj prvi album „Dobro jutro more“. Promoviraju ga na brojnim koncertima, od kojih onaj najveći u HNK Split, otpjevan pred kamerama nacionalne televizijske kuće, nailazi na iskrenu potporu publike i priznanje glazbene kritike.

Od 2006. godine do danas, klapa je pod umjetničkim vodstvom prof. Jasminka Šetke. Rijetko viđena sinergija tog glazbenog i pedagoškog talenta i pjevača klape urodila je jedinstvenim podvigom u povijesti klapskog pjevanja i natjecanja. Klapa Šufit postaje apsolutnim pobjednikom omiškog festivala tri godine zaredom, osvojivši članove stručnog povjerenstva te srce i dušu klapske publike (2006., 2007. i 2008. godine: 1. nagrada stručnog ocjenjivačkog povjerenstva - Zlatni štit s povijesnim simbolom grada Omiša i 1. nagrada publike – Zlatni leut).

Klapa Šufit je postigla uspjehe u samostalnim nastupima, u suradnji s drugim klapama ili estradnim umjetnicima i na drugim glazbenim festivalima (Večeri dalmatinske pisme Kaštela, Festival dalmatinske šansone u Šibeniku, Melodije hrvatskog juga u Opuzenu). U Šufitu je tijekom godina pjevalo, ili još pjeva, ukupno dvadesetak pjevača, a od 2003. godine klapa djeluje u sastavu koji je i danas. Nastala u šufitu škole, pjevajući pjesme iz šufita naših djedova, klapa se popela na sam vrh, na šufit dalmatinske klapske pjesme.

Karte su u prodaji po cijeni od 7 eura.

Informacije i rezervacije na telefon 069342799.