Koncert Zdravka Čolića otvara Praznik mimoze

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 05. siječnja 2019. - 8:52
Autor: 

Program dostojan velikog jubileja, 50. godina Praznika mimoze otvorit će regionalna zvijezda Zdravko Čolić 1. 2. 2019. godine. Tradicionalno, dan kasnije će uslijediti Fešta od mimoze, ribe i vina na hercegnovskoj rivijeri i prvi maskenbal. Tijekom 50 dana trajanja Praznika mimoze u Herceg Novom će biti organizirana  četiri maskenbala, koncerti i fešte na otvorenom, večeri mediteranske pjesme, međunarodne karnevalske povorke, međunarodni susret puhačkih i mažoret ansambala, izložba cvijeća, dječji i sportski programi, „osmomartovski program“, vinske večeri, večeri piva, umjetnički program, događaji na kojima će se predstaviti prijateljski gradovi i države.

Jubilej Praznika mimoze jedan je od najznačajnijih događaja u 2019. godini u Herceg Novom i bit će dostojan manifestacije,  koja traje pet decenija, istakao je predsjednik Općine Stevan Katić. Kako je kazao, Praznik će trajati simbolično 50 dana i pripremljeni su brojni, kvalitetni programi,  koji će privući posjetitelje tijekom naredna dva mjeseca.

„Jedan kuriozitet, ne znam koliko vam je poznato, upravo u Herceg Novom, tačnije u Bijeloj prije 52. godine, 1967. godine, Zdravko Čolić je imao svoj prvi javni nastup. Veliko mu je zadovoljstvo da se vrati u Herceg Novi i da njegov lik i djelo otvore jubilarni Praznik mimoze“, kazala je potpredsjednica Općine Danijela Đurović najavljujući koncert za svečano otvaranje.

Direktorica Javne ustanove kulture „Herceg Fest“ Gordana Krcunović je sudionike konferencije upoznala s okvirnim programom, ističući da će, pored Čolića, u Herceg Novom nastupiti Saša Matić, Kaliopi, Dženan Lončarević. Kako je kazala, 80 posto programa je utvrđeno, a tijekom narednih dana bit će i ostatak, koji se planira u suradnji s veleposlanstvima inozemnih  zemalja u Crnoj Gori.

„Imaćemo dane Beograda, Novog Sada, Poljske, Italije, Kine, Njemačke, Turske, Norveške, Finske, Slovenije, kao i bogat sportski program u kojem se izdvajaju tradicionalni međunarodni plivački miting, Trka karića, Picigin, Skalinada“, kazala je Krcunović.

Direktor Turističke organizacije Pavle Obradović rekao je da su prije Nove godine formirani paket-aranžmani, a u tijeku su intenzivne marketinške aktivnosti. „Posebno je važno što Praznik mimoze izlazi iz granica našeg regiona i cilj za naredne godine je probijanje na strana tržišta, kako bi posjeta Herceg Novom tokom februara stalno rasla“, kazao je Obradović.

„Riječ je o manifestaciji koja na najbolji način promoviše turističku ponudu Herceg Novog i Crne Gore. Na treba posebno naglašavati da je ona prepoznata u cijelom regionu. Trudili smo se da kvalitetom programa obilježimo ovaj značajan jubilej“, kazao je Zoran Živković, član Direkcije Praznika mimoze. On je iz umjetničkog programa izdvojio 52. Zimski salon u hercegnovskoj Galeriji, najprestižniji likovni događaj u regionu na kojem će izlagati afirmisani likovni stvaraoci.

 Najavio je gostovanje dvije predstave koje su obilježile kazališni život regije: „Krvave svadbe“ i „Mali pirat“, kao i koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra i koncert mediteranske pjesme.

Živković je dodao da je u tijeku kompletiranje programa te će na sljedećoj konferenciji za novinare biti objavljen točan program, s datumima održavanja svih događaja. Ukupna vrijednost organizacije 50. Praznika mimoze bit će, okvirno 250.000 eura, a glavni sponzori su Općina Herceg Novi i Turistička organizacija Herceg Novi.

 

Karavan mimoze kreće iz Beča

Praznik mimoze će ove godine najaviti Karavan mimoze, koji će nakon tri decenije posjetiti i gradove Zapadne Europe, u Austriji i Sloveniji.

Potpredsjednik Općine Miloš Konjević najavio je da će Karavan mimoze krenuti iz glavnog grada Austrije, Beča,  gdje će 10. 1., biti održan defile Gradske muzike, mažoretki i maškara. Istog dana će Praznik mimoze biti predstavljen i na Sajmu turizma u Beču, na štandu Nacionalne turističke organizacije.

Karavan će 11.1. biti u Vrbasu i Novom Sadu, a 12. 1., u Zrenjaninu i Beogradu. U drugom navratu Karavan će prodefilirati  Višegradom i Zlatiborom 17. 1., a potom posjetiti Bijeljinu i Banja Luku 18. 1. Uslijedit će gostovanja u Sloveniji, u planu su Ljubljana, Novo Mesto i Kranj. Osim toga, 50. Praznik mimoze će biti najavljen i u crnogorskim gradovima i susjednom Trebinju.

„Cilj organizovanja Karavana mimoze van granica našeg regiona je da Praznik mimoze dobije onu funkciju koju je imao kada je osnovan – da zaintrigira posjetioce, dovede ih u Herceg Novi tokom zime i bude najava ljetnje sezone“, objasnio je menadžer Općine Dragan Šimrak. Kako je rekao, posljednjih desetak godina Mimoza je „izgubila tu svoju funkciju i sada je treba vratiti“, a efekti će se vidjeti kada budu sumirani rezultati turističke godine koja je pred nama.