Konferencija „Nematerijalno kulturno nasljeđe i održivi turizam“

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 26. travnja 2023. - 10:39
Autor: 

U petak, 28. 4.,  u 9 sati, počinje međunarodna konferencija “Nematerijalno kulturno nasljeđe i održivi turizam: mogućnosti i izazovi (2003-2023)”, koja se održava od 28.4. do 30.4.2023. godine. Uvodni dio konferencije i prva sesija upriličit će se u Multimedijalnoj dvorani  Općine  Tivat, dok će se ostatak programa održati u prostorijama JU Muzej i galerija Tivat.

Konferenciju će otvoriti predsjednik Općine Tivat Željko Komnenović, a publici će se obratiti i predstavnica Ministarstva kulture i medija Crne Gore, Milica Martić; predsjednik Muzejskog društva Crne Gore, Dragan Radović; predstavnica Turističke organizacije Tivat, Dejana Stjepčević; u ime  Festivala vjetra Antonela Stjepčević. Online uključenja očekuju se iz Srbije, Hrvatske i Italije, na kojima će svoja iskustva predstaviti dugogodišnji trener pri UNESCO - u, Saša Srećković;  u ime Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske Mirela Hrovatin, kao  i predsjednik AMMM-Udruženja Mediteranskih Pomorskih Muzeja, Davide Gnola.

„JU Muzej i galerija Tivat konferenciju organizuje u susret obilježavanju 20 godina od usvajanja UNESCO Konvencije o zaštiti nematerijalnog kulturnog nasljeđa 2003. Sesije u okviru konferencije biće posvećene Bokeljskoj mornarici; očuvanju i zaštiti umijeća gradnje suhomeđa; maslinarstvu i hrišćanskim kultovima; sakralnosti i krizi kulture; digitalnim igrama; doprinosu antropologije kulturnom turizmu; pomorskoj baštini u održivom turizmu; mogućnostima i izazovima u kulturi; turizmu i pomorstvu. Takođe će se održati i radionica na temu “Umijeće plovidbe latinskim i oglavnim jedrima 2023. – Rad na nominaciji i zaštiti nematerijalne pomorske baštine Republike Hrvatske”, koju će voditi direktorica Muzeja betinske drvene brodogradnje Kate Šikić Čubrić.