Konferencija „Upravljanje kulturnim pejzažima na Listi svjetske baštine“

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 29. svibnja 2019. - 9:49
Autor: 

„Upravljanje kulturnim pejzažima na Listi svjetske baštine“  naziv je konferencije, koja će u organizaciji Društva prijatelja bokeške baštine biti održana u petak, 31. 5., s početkom u 10 sati u crkvi svetog Pavla.

Konferencija se organizira u okviru projekta NAŠA BAŠTINA-SVJETSKA BAŠTINA, koji sprovodi Društvo prijatelja bokeške baštine, a koji je financijski podržan od strane Općine Kotor.

"U okviru projekta su tokom prošle godine organizovane dvije javne tribine na kojima se govorilo o vrijednostima Prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora zbog kojih je na listi Svjetske baštine i o snažnoj vezi i uticaju planiranja prostora i zaštite zaštićenih kulturnih pejzaža. Lokaliteti koji se nalaze na UNESCO-voj Listi Svjetske baštine uz neophodnu zaštitu potrebno je da imaju i sisteme upravljanja koji mogu dugoročno da obezbijede očuvanje njihove izuzetne univerzalne vrijednosti. Imajući u vidu izazove upravljanja Prirodnim i kulturno-istorijskoim područjem Kotora sa kojima se susrećemo i posebno činjenicu da je upravo započeo rad na reviziji Menadžment plana za ovo područje, tema konferencije je vrlo aktuelna. Na konferenciji će o iskustvima upravljanja zaštićenim područjima koja se nalaze na UNESCO-voj Listi Svjetske baštine govoriti gosti - stručnjaci iz Venecije i Amalfijske obale iz Italije kao i Doline Rajne iz Njemačke. Nakon predstavljanja primjera iz inostranstva predviđena je panel diskusija o izazovima upravljanja Prirodnim i kulturno-istorijskim područjem Kotora. Konferencija je dio Balkanskog foruma o pejzažu, koji se organizuje u saradnji sa CIVILSCAPE - međunarodnom mrežom organizacija civilnog društva koje posvećuju svoj rad zaštiti, upravljanju i planiranju predjela, u skladu s „Evropskom konvencijom o predjelu"" – navodi se u priopćenju iz Društva prijatelja bokeške baštine.