KotorArt - Klapa Cambi, Urban & 4 i Vlatko Stefanovski trio

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 06. lipnja 2023. - 8:51
Autor: 

Međunarodni festival KotorArt u saradnji s predstavnicima nove turističke atrakcije Crne Gore, žičarom Kotor-Lovćen, organizira Kotor Cable Car serijal, s nastupima klape Cambi, i sastava Urban & 4  i Vlatko Stefanovski trio.

U srijedu, 19.7., za sve ljubitelje klapskog pjevanja nastupit će čuvena dalmatinska klapa Cambi. Koncert Urban & 4, koji vodi karizmatični Damir Urban zakazan je za srijedu, 2. 8.,  dok će već sljedećeg dana, u četvrtak 3. 8., nastupati poznati gitarist Vlatko Stefanovski sa svojim trijom.

Nakon nekoliko godina pauze, dok smo kao Festival bili ograničeni kapacitetom publike zbog posljedica pandemije izazvane korona virusom, vraćamo serijal programa sa popularnom muzikom. Dugujemo zahvalnost našim novim prijateljima, žičari Kotor-Lovćen koja je kao zlatni sponzor festivala ove godine dala veliki doprinos realizaciji naših programa. Na veliku radost publike, očekuju nas koncerti klape Cambi, grupe Urban & 4 i Vlatko Stefanovski trija. - istakli su iz PR službe Festivala.

KotorArt kvalitetom programa već dvije decenije autentičnosti Kotora dodaje posebnu, sofisticiranu nijansu. Stoga smo sa posebnim zadovoljstvom prihvatili da pružimo podršku Festivalu ovog renomea. Vrijednosti koje KotorArt implementira i promoviše iz godine u godinu, poklapaju se i sa vizijom i vrijednostima koje će Žičara sa pratećim sadržajima nastojati da ugradi u područje na koje smo usmjereni. Uklopljenost u autentičan ambijent, ali i održiva, delikatna nadogradnja su u širem smislu naša zajednička nastojanja. Imajući u vidu kvalitet ovogodišnjeg programa, KotorArt će nesumnjivo i ovog ljeta biti centar visoke kulture i neizostavan dio pozitivnih utisaka koje će brojni posjetioci nositi iz Crne Gore, priopćili  su iz Kotor Cable Car.

Ulaznice za koncerte KotorArta bit će dostupne od petka 9. 6.,  preko mreže Gigs Tix, putem interneta na www.gigstix.me i širom Crne Gore, na izabranim lokacijama Tobacco S Press.

Klapu Cambi čine tenori Eduard Šegota, Jozo Delaš i Duško Britvić, bariton Mislav Biočina, bas-bariton Hrvoje Lozančić i bas Dino Šimera. Klapa je osnovana 1986. godine a široj publici postaje poznata 1991. svojim prvim nastupom u Omišu na Festivalu dalmatinskih klapa. Svakim svojim nastupom klapa Cambi vrhunskim izvođenjima, pjevajući tradicionalne dalmatinske i zabavne pjesme, uspjela je ostvariti sklad dalmatinske glazbene baštine i suvremenih glazbenih  kretanja. Klapa je u tome uspjela zbog svježine i originalnosti, kao i zbog jednako sugestivnih izvođenja vremešnih standarda dalmatinske pjesme ali i neponovljivih interpretacija pop-rock materijala Zlatana Stipišića Gibonnija, kao i drugih poznatih autora. Klapa Cambi zavrjeđuje punu pažnju kao jedini klapski crossover proizvod primjeren novom stoljeću u kojemu donosi i najbolja iskustva klapske tradicije, ali i senzibilitet pop zvijezda svjesnih sadašnjega, i vremena i prostora.

Damir Urban, samostalni umjetnik, primarno se bavi glazbom, ali povremeno i slikarstvom i glumom. Njegova bogata karijera obuhvata više od desetak autorskih albuma objavljenih tijekom godina rada u grupi Laufer, kao i onih objavljenih tijekom samostalne karijere. Posljednjih nekoliko godina intenzivnije surađuje i s Antom Gelom. Ta suradnja rezultira i koncertnim albumom Urban&4  & Zagrebačka filharmonija Live at Lisinski koji je ovjenčan s tri Porina. Iste godine je pjesma Iskra dobila nagradu Porin za najbolje izvođenje grupe s vokalom, kao i za najbolju pjesmu godine. Članovi grupe Urban & 4, pjevač i gitarist Damir Urban, gitarist  Luka Toman, Sandi Bratonja - bas, akustična gitara i harmonika, klavijaturista Saša Markovski i bubnjar Marko Bradašia.

Vlatko Stefanovski, makedonski gitarist, počeo je svirati  s trinaest godina. Kao mladić, osnovao je grupu Leb i sol koja je postala jedna od najznačajnijih grupa na glazbenoj sceni bivše Jugoslavije, i s kojom je snimio četrnaest albuma i održao turneje diljem svijeta. Tijekom devedesetih, razvio je uspješnu solističku karijeru, koju potvrđuju albumi Cowboys & Indians, Sarajevo, Vlatko Stefanovski trio, Kula od karti. Suradnja s poznatim gitaristom Miroslavom Tadićem na albumima Krushevo, Treta majka, Live in Belgrade i Live in Zagreb bacila je novo svjetlo na njegovo stvaralaštvo za akustičnu gitaru i istraživanje makedonske tradicionalne muglazbe. Piše i glazbu  za film, kazalište i balet. Na KotorArt-u ove godine nastupa s bas gitaristom Ivanom Kukićem i bubnjarom Janom Stefanovskim.

Međunarodni festival KotorArt održava se uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Europske unije, kao i podršku značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inozemstva. Dodatne informacije o planiranim programima festivala mogu se pronaći na internet stranici Festivala www.kotor.art.