"Kotorski gardelini" – njegovanje kulturnog nasljeđa kroz promociju dječjeg klapskog pjevanja

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 07. svibnja 2019. - 9:12
Autor: 

Dječja mješovita klapa "Kotorski gardelini" Hrvatskog kulturnog društva "Tomislav" učestvovaće na 11. Festivalu dječjih klapa (u kategoriji do 14 godina) koji će biti održan u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru 17. maja sa početkom u 19 sati.

Voditeljka ove dječje klape profesorka Nada Griner Baldić za Radio Kotor kaže da se djeca raduju nastupu.
" Mislim da smo prvi učesnici iz Crne Gore koji će se pojaviti na ovom Festivalu. Dosta radimo i trudimo se, a što se rezultata tiče – ne opterećujemo se. U svakom slučaju će to biti jedno veliko i lijepo iskustvo. Na ovaj način pravimo i jednu muzički sintezu Crne Gore i Hrvatske, a sve nas raduje ta zajednička morska muzička priča" – kaže Griner Baldić kojoj su kolege iz susjedne Hrvatske mnogo pomogle kada je u pitanju ideja o organizovanom radu sa djecom koja su zainteresovana za klapsku pjesmu.

Ona je podsjetila da se u saradnji sa Međunarodnim festivalom klapa u Perastu radi i na pilot projektu promovisanja dječje klapske pjesme.

" Odlučili smo se za uzrast do dvanaest godina, jer djeca mlađeg uzrasta lakše prihvataju fokusiranje na jedan konkretan muzički pravaC odnosno način pjevanja, nego ona starija koja su se već opredijelila za neki drugi recimo, ili su na tom putu pa ih je vrlo teško modelirati. U mlađem uzrastu je sve mnogo jednostavnije po ovom pitanju" – kaže Griner Baldić. Ona ističe da je muzički čas na temu: Popularizacija klapskog pjevanja u osnovnim školama Boke Kotorske- njegovanje kulturnog nasljeđa, koji je nedavno organizovan u dobrotskoj Osnovnoj školi "Narodni heroj Savo Ilić" izazvao veliko interesovanje mališana.

" Zahvalnost dugujem zamjenici direktora u ovoj školi Dijani Milošević koja nam je "otvorila vrata" i omogućila realizaciju pomenute ideje uz program koji predstavljamo najmlađima. Djeca su aplaudirala, učestvovala, pokazala interesovanje da nam se priključe i to me jako raduje" – kazala nam je Griner Baldić.

Prvo predstavljanje dječje klape "Kotorski gardelini" koja je formirana prošle godine i najmlađa je u Crnoj Gori je bilo na Međunarodnom festivalu klapa u Perastu prošle godine. Djeca su nastupila i na gradskim božićnim koncertima te u Herceg Novom i Tivtu.

Nakon Zadra, kako nam je rekla Baldić, čeka ih nastup u Dubrovniku.

O aktivnostima pomenute dječje klape, specifičnosti ove vrste pjevanja, talentovanim mladim ljudima koji su dio klape te planovima za naredni period sa Nadom Griner Baldić je razgovarala Jelena Kljajević, a cijeli razgovor možete poslušati u ovomjesečnom izdanju emisije "Multikultura" koje je na programu 25. maja od 20 sati i 30 minuta.