Kotorski zbornik predstavljen u Kotoru

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 05. travnja 2023. - 10:38
Autor: 

Kotorski zbornik, časopis za  promociju kulturne, povijesne i prirodne baštine Boke kotorske, u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Boki,   predstavljen je sinoć u Koncertnoj dvorani Muzičke škole u Kotoru. 

Na početku večeri, prisutne je pozdravila  moderatorica programa Jasmina Bajo. Gospođa Bajo nas je podsjetila na samo osnivanje Ogranka Matice hrvatske u Boki, nagrade i projekte.

Marija Mihaliček, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Boki i glavna urednica Kotorskog zbornika, izrazila je zadovoljstvo predstavljanjem Kotorskog zbornika. Istakla je da je izdavanje Zbornika bio  zahtjevan zadatak i veliki izazov da se ideja pretoči u djelo:“ Predstavljamo prvi broj  časopisa za promociju prirodne i kulturne baštine Boke Kotorske za 2022. godinu. U nastojanju da se kao dio Matice hrvatske naš Ogranak približi velikoj i plemenitoj ideji, koju Matica hrvatska već 180 godina sprovodi, osmjelili smo se na ovaj korak.  Zamisao je  da se u časopisu objave radovi stručnjaka za razne oblasti kao što je graditeljstvo, slikarstvo, književno nasljeđe, duhovna baština, tradicijska kultura. Tekstovi pisani na dva jezika povezani su idejom, da se jezikom povijesnih činjenica otkrivaju i tumače kompleksni tokovi prošlosti Boke“. Izlazak Zbornika poklopio se s desetogodišnjicom smrti dr. Miloša Miloševića. Pojedini autori u Zborniku, kako kaže gospođa Mihaliček, imali su priliku svjedočiti njegovu intelektualnu i humanu veličinu te je zato Zbornik i posvećen upravo njemu.

Stanislava Slavica Stojan, članica Glavnog odbora Matice hrvatske rekla je da je izuzetna čast biti na promociji Zbornika: „Ovaj Ogranak, koji uskoro slavi prvu petogodišnju obljetnicu, može se doista pohvaliti izuzetnim radom.  Pažnju privlači ne samo broj vrsnih radova, nego i njihova tematska raznovrsnost. Svi ti radovi govore o identitetu, o  identitetu ovog prostora,  o književnom identitetu, o društvenom identitetu o jezičnom identitetu“. Istakla je posvećenost i skrb gospođe Mihaliček, kao i  niz izvrsnih inicijativa Matice u Boki.

Gospodin Slavko Dabinović prenio je  riječ Lovorke Čoralić, članice redakcije, zbog nemogućnosti prisustvovanja promociji. Gospođa Čoralić se osvrnula na važne teme Kotorskog zbornika te njihovu vrijednost - očuvanju zaborava i proučavanju bokeljske prošlosti.

Gospođa Vesna Čučić se osvrnula na crnogorske autore u Zborniku. Čestitala je gospođi Mihaliček na svemu što radi te kazala da joj je čast biti dio projekta: “Ogranak pod vodstvom gospođe Marije ostvaruje već godinama  izvanredne  rezultate. Sada kada u rukama imamo prvi broj i promoviramo ga, priznajem da mi je velika  čast  i da sam ponosna što sam dio projekta“. Gospođa Čučić nam je približila crnogorske autore te  što smo sve u mogućnosti pročitati u Zborniku.  Također ističe određene zanimljivosti, koje vjerojatno nismo svi znali. U Zborniku su zastupljeni autori iz Crne Gore: pok. Anita Mažibradić,  Zorica Čubrović, Robert Tonsati, Tatjana Koprivica, Jasminka Grgurević, Marija Starčević,  Ana Vuksanović,  Jasmina Bajo,  Željko Starčević, kao i Marija Mihaliček. Poželjela je i ubuduće ustrajnost gospođi Mihaliček na svemu što radi i da bude učinkovita i kreativna.

„Naš zadatak je da ovaj mali prostor, koji karakterišu različiti istorijsko-umjetnički kulturni dodiri i stilska preplitanja čuvamo, a u cilju očuvanja  njegove cjelovite univerzalne vrijednosti  istražujemo primjenjujući dostupne metodološke alate. Radi se o zadatku, koji u okviru savremenih strukovnih  postulata podrazumijeva transdisciplinarnost u pristupu, a to znači da smo u obavezi da prelazimo granice različitih  područja  disciplinskog znanja i stvaramo potpunije slike stvarnosti, integrisanije, a shodno tome i istinitije i pri tome koristimo istraživačke metode različitih disciplina i njihovo međusobno međudjelovanje“ – kazala je konzervatorica Jasminka Grgurević. U prvom broju časopisa nalaze se znanstveni radovi i prilozi  istraživača iz Hrvatske: Vesne Čučić, Lovorke Čoralić, Grozdane Franov Živković, Marija Katića, Željka Brguljana, Stjepana Sučića i Slavice Stojan i  Domagoja Vidovića. Radovi autora nam donose brojne podatke te nam gospođa Grgurević govori što možemo sve pronaći kod hrvatskih autora, kao i teme koje su obrađivali.  Pružila nam je detaljan pregled radova u Zborniku. U Zborniku je zastupljena i pjesnikinja  Dubravke Jovanović, koja donosi   atmosferu pandemijskog doba.

Kotorski zbornik je tiskan financijskom potporom Središnjeg Državnog Ureda za Hrvate izvan    Republike Hrvatske i Matice hrvatske iz Zagreba.

U glazbenom  dijelu programa nastupile su Pina Bubanja i Bruna Matijević.