Kotorsko putovanje kroz vrijeme u Luštici Bay

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 22. rujna 2018. - 12:17
Autor: 

Nesvakidašnje putovanje u Kotor iz davnih vremena, u staru apoteku na Parilu, jednu od najstarijih u Europi, pripremanje napitaka sa šarmantnim apotekarom alkemičarom i njegovim pomoćnikom, te smjena straže na glavnim gradskim vratima, priređeno je jučer brojnim posjetiteljima šetališta u Luštici Bay.

Multimedijalni program kotorske organizacije „Ke nova“ /Che nuova/ Kotorski vremeplov u novom gradu Luštica Bay oduševio je sve – od najmlađih do najstarijih.

„Ovo je naše prvo izvođenje van Kotora, i evo upravo u Luštici Bay, kao nečem što je sasvim novo u cijeloj Boki Kotorskoj i šire, i nadam se da će Vremeplova ovdje biti još. Naš zajednički cilj je bio da i novim stanovnicima Luštice Bay koji dolaze iz čitavog svijeta pokažemo dio bogate istorije Bokelja i Kotora. Priča o Boki, o ljudima, o bokeškoj prošlosti, načinu života, plovidbi i povratku u svoje domove kojima su donosili bogatstva ali i stvarali, i na polju pjesništva, likovnom i svim mogućima oblastima umjetnosti“, rekla je Dolores Fabijan iz „Ke nove“.

Kroz dramsku igru i scenografiju simbolično je predstavljeno kako se odigravala smjena straže na glavnim gradskim vratima, održavanje gradskog sata koje je već stotinu godina u nadležnosti porodice Homen, rad znamenitih kotorskih slikara koji su na trgovima pronalazili inspiraciju, te kako se vodio razgovor lavandera kod česme Karampana. Promenadom Luštice Bay prošao je i dobošar, koji je Kotorom nekada pronosio sve važnije obavijesti.

„Ovaj program, zanimljiv i po scenografiji, kostimima, načinu izvođenja i svemu ostalom, je posvećen predstavljanju gradskog života Kotora tokom proteklih vjekova. Veliko nam je zadovoljstvo da je baš Luštica Bay prva destinacija van Kotora na kojoj se Vremeplov realizovao. Ovakvih događaja ćemo imati još i nadamo se da će nas rado posjećivati gosti iz svih gradova upravo zbog ovakvih manifestacija“, priopćila je Slavica Milić iz marketinga Luštica Development.

Cilj organiziranja Kotorskog vremeplova u Luštici Bay je da se na prostoru nove zajednice u nastajanju napravi spona sa tradicijom, vrijednostima i bogatom kulturom Kotora i da se i kulturni ambijent Luštice, kao što je to slučaj s arhitektonskim i svakako prirodnim, što više prilagodi eminentnom podneblju.

Već u nedjelju, 23. rujna, tango ljubitelje u Luštici Bay očekuje velika revija plesa strasti, počev u 12 sati pa sve do 18 sati. Tango maraton je trodnevna manifestacija koja će se održati na promenadi Luštica Bay i na dvije lokacije u Porto Montenegru – Jahting klubu /Yachting Club/ i hotelu Ridžent /Regent /, u organizaciji plesne škole „Tango i tačka“.

Novi grad na Jadranu Luštica Bay otvoren je ovog ljeta kao operativna i funkcionalna turistička destinacija, otvorena za sve posjetitelje i turiste. Hotel Čedi /The Chedi /, prvi od sedam planiranih u gradu, otvorio je vrata 21. srpnja, a gostima su na raspolaganju dva restorana i bara, SPA i fitness centar, plaža i drugi sadržaji.

U glavnoj marini u Luštici Bay tokom ovog ljeta u ponudi su različiti sadržaji, restorani i kafići, prodavaonice odjeće i opreme za domaćinstvo, zlatara, kozmetički salon, prodavaonice kozmetičkih proizvoda, galerija, prodaja nekretnina, zdravstveni centar i supermarket.