Listopad kao mjesec borbe žena

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 05. listopada 2015. - 10:31
Autor: 

Ružičasta je tradicionalna boja djevojčica i princeza, a također je postala sinonim za karcinom dojke. Ružičaste vrpce svakako su doprinijele povećanju svijesti kod ljudi. Mnogi ljudi ne znaju mnogo o raku dojke. Za razliku od mnogih drugih vrsta raka, nema lakog identificiranja faktora rizika za rak dojke.

Rak dojke rijetko se javlja kod žena mlađih od 20 godina. Veća opasnost od raka dojke počinje u dobi od 40 godina i vrhunac doseže između 75. i 79. godine. Mlade žene su relativno zaštićene i manja je vjerojatnost da će se dijagnosticirati rak dojke, ali nikada se ne zna kolika je mogućnost oboljenja kod svake žene, kao i faktor genetike.

Dok se smrtnost od raka dojke smanjuje, sve je više dijagnosticiranih slučajeva. Mamografija otkriva potencijalno smrtonosan rak u ranijoj fazi, a također može otkriti benigna stanja. Rana dijagnoza sprječava širenje bolesti, jer  čak i nakon biopsije nije moguće razlikovati opasne i bezopasne karcinome u ranoj fazi, ali oni se svi dijagnosticiraju i liječe. Više žena koje se testiraju znači više spašenih života.