Lode i Savindan – tradicija na ponos svih Kotorana

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 27. siječnja 2016. - 13:53
Autor: 

Zajednička svetkovina  Loda pred katedralom svetoga Tripuna, i blagdana svetoga Save pred crkvom svetoga Nikole, tradicija su kotorskog naroda od XIX. stoljeća, koja nikada nije bila prekinuta tijekom povijesti, i koja je obilježena i ovog 27. siječnja u najljepšem gradiću Bokokotorskog zaljeva.

Nakon liturgijskog slavlja u crkvi svetoga Nikole, protojerej stavrofor Momčilo Krivokapić kazao je da Kotor ne treba da se boji za opstojnost svojih običaja i tradicije, dok god je djece koja u obje kotorske crkve pjevaju hvalu Bogu.

„Bilo je strašno vrijeme kada se Bog psovao i poricao, to vrijeme je prošlo i sada pred nama postoji da ako smo pametni grad Kotor bude svakim danom sve bogatiji. Imamo zlatnu mladost, pametne ljude i one koji znaju da čuvaju tradiciju. Zato današnji dan opominje da je ono što okuplja ljude svetost Svetoga Tripuna mučenika, Sv. Luke, Sv. Nikole i Sv. Save“ – istakao je Krivokapić.

Stihovi himne Svetome Savi „Da živimo svi u slozi, Sveti Savo ti pomozi“ čuli su se i ovoga jutra na pjaci Svetoga Nikole, nakon čega su vjernici svih konfesija  uz pratnju Gradske muzike skupa otišli pred Katedralom, u očekivanju slavnih pohvala svecu zaštitniku grada, kojih je besprijekorno izgovorio ovogodišnji Mali admiral Pavo Mirka Vičevića. Potom je tradicionalno podignut Svečev stijeg.

Lijepo vrijeme je pogodovalo obnovi ove tradicije pa je pjaca svetoga Tripuna bila puna vjernika i štovatelja, a osim kotorskog biskupa, Lodama je nazočio i veliki broj svećenika Kotorske biskupije.

Nakon vanjske ceremonije, u Katedrali su kađene i ljubljene Svečeve moći.

Za sve Bokelje u inozemstvu, i one koji vole i štuju Kotor i Svetoga Tripuna, donosimo audiozapis „Loda“.

Audio: 
Mali admiral - Pavo Vičević