„Mala škola prava je fora, iako se u njoj učiti mora“

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 01. kolovoza 2022. - 11:42
Autor: 

Stihovi iz naslova dio su pjesme nastale na ovogodišnjoj filmskoj radionici Male škole hrvatskoga jezika i kulture u Novom Vinodolskom, koju je vodila Mateja Škaro. Stihoklepci i izvođači bili su, uz prijatelje iz Makedonije, naši učenici hrvatske nastave iz Tivta. Na Facebook stranici Male škole možete poslušati pjesmu i pogledati za nju izrađeni spot, ali i druge radove naših učenika i njihovih prijatelja, kratke filmove i kul reklame. No to je samo dio aktivnosti u kojima su se okušali polaznici hrvatske nastave iz Kotora i Tivta.

Mala škola hrvatskoga jezika i kulture se u organizaciji Hrvatske matice iseljenika održala po 29. put. Punih deset dana programa pratilo je ukupno osamnaestero naših i još šezdeset i dvoje učenika iz cijeloga svijeta, Makedonije, Kosova, Luxembourga, Italije, Švedske, Njemačke, SAD-a, Irske, Škotske i Engleske. Grupa iz Crne Gore bila je ujedno i najbrojnija, a njezini su voditelji ove godine bili nastavnica Valentina Sertić i član Hrvatskog nacionalnog vijeća Miroslav Franović.

Dan u Maloj školi obično započinje buđenjem (pod uvjetom da ste zaspali), a nakon doručka kreću jutarnje radionice. Vrijeme do ručka provodi se na plaži ili u sobama, a nakon ručka slijedi popodnevni odmor. Njega prekidaju popodnevne radionice nakon kojih se društvo opet nalazi na plaži ili na nekom od improviziranih sportskih terena. Vrijeme nakon večere rezervirano je za odlazak do grada, ali i večernji program koji vodi Tomislav Jelić uz pomoć dvojice Filipa. Tako u načelu izgleda svaki dan u Maloj školi, osim, naravno, neradne nedjelje.

No svakodnevno su se mijenjale i sportske aktivnosti, zabavni program, restoranski menu te vremenska prognoza. Valovi, bura i kiša povremeno su nas prekidali u svakodnevnim aktivnostima te nas spašavali od jakog sunca. Svemu usprkos i ove je godine uspješno organizirana tradicionalna vožnja brodom.

Što se tiče sportskih aktivnosti, turnir koji je razbio led bio je onaj u košarci u kojem su sudjelovala četiri domaća tima, a ekipa Brklyn (Luka Rajhel i Victor Gjurgjević) osvojila je četvrto mjesto na košarkaškom turniru. Nikola Franović isto je mjesto osvojio na natjecanju u plivanju, a kao sudionik svih natjecanja na kraju je nagrađen za fair play. Malo je reći da je konkurencija u Odmaralištu Villa Rustica bila velika. U jednoj disciplini naši su se dečki uspjeli naći na samom začelju, a to je bila urednost soba.

Da, naši učenici nisu bili najbrži, ni najuredniji, ali su u dvama područjima ipak ostavili značajan trag. Naime, Laura Matković je s pjesmom „My Heart Will Go On“ osvojila srca publike i žirija na lokalnom Eurosongu, a Luka Rajhel osvojio je prvo mjesto u napetom kvizu znanja. Isto tako predstava „Šuma Striborova“ dramske grupe pod vodstvom Aleksandre Žmak, koju su činili samo naši učenici, uglavnom iz Kotora, bila je kruna završne priredbe Male škole.

Nadalje, dugogodišnja suradnica Male škole i profesorica na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, Livija Kroflin, pripremila je s nekolicinom naših učenika lutkarsku predstavu koja prikazuje legendu o nastanku grada Kotora. Učenici su sami napisali scenarij, izradili lutke i uprizorili čitavu legendu.

Karlo Ribica i Victor Gjurgjević sudjelovali su na novinarskoj radionici te su svih deset dana prikupljali informacije i dojmove o Maloj školi, otkrivajući pritom kako se u školi osjećaju nastavnici, a kako učenici. Njihove radove, uz radove njihovih kolega, možete pročitati na poveznici (https://sites.google.com/view/spomenak/po%C4%8Detna-stranica).

Osim na već spomenutima, naši učenici sudjelovali su i na likovnim radionicama voditeljica Anje Lovrenščak i Sare Marđetko, na kojima su istraživali prirodu najpoznatijih likova Zagrebačke škole crtanog filma te simbole Hrvatskog primorja i Dalmacije, među njima hvarsku čipku, kažun, psa dalmatinera i barke. Nasuprot tom tradicionalnom viđenju hrvatske kultura bila je plesna radionica voditeljice Sare Barić, koja je Malu školu upoznala sa žilom kucavicom urbane glazbene kulture, zagrebačku Dubravu.

Naši su učenici, što zbog svoje brojnosti, što zbog svoga urođenog šarma i opuštenosti, vrlo brzo stekli status omiljenih u Maloj školi. Na radost svih voditelja djeci je Mala škola jako prirasla srcu i nitko iz nje nije pošao brzim korakom. Svi su se nekoliko puta osvrnuli za novostečenim prijateljima i više puta pitali „Vraćamo li se i iduće godine?“

Sudjelovanje učenika hrvatske nastave u Crnoj Gori na Maloj školi hrvatskoga jezika i kulture omogućio je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a vrijedne donacije dali su Kotorska biskupija, LEDO i Podravka.