Međunarodni festival KotorArt tijekom 47 dana okupit će izvođače iz 33 zemlje

Time to read
4 minutes
Read so far

Utorak, 26. lipnja 2018. - 8:38
Autor: 

Tijekom 47 festivalskih dana ovogodišnjeg izdanja Međunarodnog festivala KotorArt više od 1500 umjetnika iz 33 zemlje izvest će više od 250 programa – 51 glavnih i preko 200 pratećih.

Ovogodišnje izdanje festivala KotorArt održaće se od 28.6. do 13. 8. na brojnim ambijentalnim lokacijama u Kotoru i diljem Boke kroz četiri programske cjeline: XVII. KotorArt Festival klapa Perast, XXVI KotorArt Kotorski festival pozorišta za djecu, XVII. KotorArt Don Brankovi dani muzike i VIII. KotorArt Pjaca od filozofa.

Ukupan budžet ovogodišnjeg Međunarodnog festivala KotorArt iznosi 556.000 eura. Festival se održava pod pokroviteljstvom Općine Kotor i Ministarstva kulture Crne Gore, koji osiguravaju ukupno 450.000 eura (Općina Kotor 300.000 eura, Ministarstvo kulture 150.000 eura), kao i s potporom brojnih sponzora - Luštica Bay i Coca-Cola, Turistička organizacija Kotor, Porto Montenegro, Capital Plaza, Hard Rock Cafe i mnogi drugi. Drugim riječima, festival osigurava 20% ukupnog budžeta kroz sponzorstva, donacije i vlastita sredstva. Medijski partner festivala je Pobjeda, a medijski prijatelji su svi značajniji mediji u Crnoj Gori.

Sudionici u ovogodišnjem izdanju festivala dolaze iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Italije, Albanije, Grčke, Bugarske, Rumunjske, Austrije, Švicarske, Njemačke, Španjolske, Portugala, Francuske, Belgije, Švedske, Poljske, Velike Britanije, Ukrajine, Rusije, Izraela, Irana, Indije, Japana, Kine, Tajvana, SAD, Čilea, Kolumbije i Australije.

Kako je istakao pijanist Ratimir Martinović, jedan od osnivača i koordinator svih programa, cjelokupan festival je i ove godine potvrda najviših umjetničkih i produkcijskih standarda.

„On dokazuje i visoku svijest društvene odgovornosti kroz brigu o postojećoj i stvaranje nove kulturne baštine, brigu o najmlađim naraštajima kao i preplitanje aktuelnih društvenih tema sa umjetnošću. KotorArt  je  i turistički atraktivan i dostupan ne samo za domaćeg i regionalnog gosta već i za turistu sa drugih govornih područja i udaljenih destinacija. I na kraju, festival je i afirmacija Crne Gore kao važne tačke na kulturnoj mapi svijeta i ujedno afirmacija umjetnosti i kulture kao važnih katalizatora pozitivnog diskursa crnogorskog društva“, ocijenio je Martinović.

Prema riječima potpredsjednice Općine Kotor, Ljiljane Popović Moškov, sve što vrijedi nađe načina da traje i KotorArt je kao manifestacija od nacionalnog značaja održan „usprkos poteškoćama prošle godine“.

„Drago mi je da ove godine u realizaciju, sigurno najkvalitetnijeg kulturnog dešavanja ne samo u Crnoj Gori, nego i u regionu, ulazimo sa manje briga i problema, barem kada su finansije u pitanju. Zahvaljujem se Ministarstvu kulture što je prepoznalo da kultura mora biti iznad politike, u svakom smislu te riječi. Nadam se da će organizatori KotorArta dati sve od sebe (u šta ne sumnjam) da se naš grad, naš Kotor, nakon svih dešavanja i na Festivalu klapa u Perastu i nakon Festivala pozorišta za djecu i nakon Pjace od filozofa i naravno nakon Don Brankovih dana muzike - a sve to čini ovogodišnji KotorArt - popne za ljestvicu više na prestižnoj mapi evropskih, a usudiću se reći i svjetskih kulturnih dešavanja“, navela je Popović Moškov. Nazočnima se obratila i Jelena Vukasović, sekretarka za kulturu i sport Općine Kotor.

Generalna direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Ministarstva kulture Dragica Milić navela je da je nakon decenije od uspostavljanja ovog festivala u dobroj mjeri unaprijeđena kvaliteta kulturne ponude u Kotoru i kvaliteta kulturne ponude uopće u Crnoj Gori.

„Mogli bismo da kažemo da smo dobili kvalitetne umjetničke produkcije, da je uspostavljena ne samo regionalna već i mnogo šira saradnja, da smo na jedan poseban i specifičan način promovisali svu različitost i svo bogatstvo kulture koju i Crna Gora baštini, da smo dobili mnoge poznate referentne umjetnike svjetskog imena, tako da, jednom riječju, možemo biti zadovoljni pozitivnim iskorakom koji je ovaj festival ostvario i u produkcionom i u umjetničkom smislu. No, ono što je naša ideja kada je kulturna politika u pitanju jeste da svaki model kulture i kulturne saradnje treba još više unaprjeđivati i stvarati bolje uslove za uspostavljanje održivog i čvrstog modela u kulturi koji će obezbijediti ne samo njegovo buduće trajanje već i kontinuitet budućeg djelovanja, da se ono što KotorArt treba da bude ne prepoznaje samo u toku turističke sezone već da to bude i sastavni dio kulturne ponude ovog grada i van sezone, namijenjen Kotoranima ali i cijeloj crnogorskoj javnosti“, dodala je Milić.

Festival počinje XVII. izdanjem Međunarodnog festivala klapa Perast (MFKP), 28. lipnja na Pjaci sv. Nikole u Perastu.

„Peraški đardin klapske pjesme je naslov koji simbolički objedinjuje programe Međunarodnog festivala klapa Perast 2018. U tom peraškom đardinu, već 17 godina izrasta to naše festivalsko stablo koje  se grana i lista iz dubokih i puno starijih korijena kulturne baštine Perasta , Boke i Crne Gore“, rekao je programski direktor MFKP Milan Kovačević, ističući kao posebnost ovogodišnjeg festivala pojavu novih i mlađih klapa.

„Nakon naših višegodišnjih inicijativa za formiranje dječjih klapa pri muzičkim školama, premijerno će nastupiti najmlađa klapa na ovim prostorima „Kotorski gardelini“, vrijedna dječica uzrasta 9-12 godina, koje, uz veliku posvećenost, vodi naša Kotoranka Nada Baldić. Njihov repertoarski izbor su upravo stari notni zapisi L. Kube u obradi maestra Marija Katavića iz Sarajeva. U Podgorici je takođe formirana nova , mješovita klapa „Camerton“, koja će takođe debitovati u Perastu u kategoriji Novih klapskih pjesama. Ovo nas posebno raduje jer se time ispunjava dio misije Festivala u popularizaciji klapske pjesme“, rekao je Kovačević.

On je dodao da njegovanje kulturne baštine, uz a cappella pjevanje, po čemu je, uz FK Omiš Festival klapa Perast svrstan u najprestižnije festivale na ovim prostorima, ostaje temelj ovogodišnjih programa. Kako je rekao, zahvaljujući pokroviteljima i sponzorima, ove godine Festival radi  po planskim dokumentima, uz blagovremeno osigurana sredstva za pokrivanje troškova, pa u takvim uvjetima, ulaznice za Festival neće biti naplaćivane.

XXVI. KotorArt Kotorski festival pozorišta za djecu (KFPD) realizirat će se pod sloganom “Put oko svijeta” i ugostit će izvođače iz 29 zemalja.

„U sklopu pozorišnog programa gledaoci će imati priliku da pogledaju 18 predstava, a o nagradama će odlučivati stručni žiri, žiri grada Kotora i dječiji žiri. Djeca i roditelji uživaće i u književnim, muzičkim, likovnim, edukativno-teorijskim i programima dječijeg scenskog stvaralaštva. Ove godine imamo i specijalne programe namijenjene mladima. Festival nastavlja sa izdavačkom djelatnošću i predstavlja novu knjigu edicije "Ćuk" - zbirka pjesama "Trema" Dejana Đonovića“, istakao je direktor festivala Petar Pejaković. Suorganizator KFPD je Kulturni centar “Nikola Đurković”, a zlatni sponzor TO Kotor. 

Kroz četvorodnevni simpozij na temu “Apokalipsa danas?”, VIII. KotorArt Pjaca od filozofa, osigurat će rasprave vodećih imena filozofije današnjice na ovim prostorima, predvođene urednikom programa, Srećkom Horvatom: poznate slovenačke filozofkinje i teoretičarke