Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se s apostolskim nuncijem Nj. E. nadbiskupom Luigijem Pezzutom

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 28. studenog 2018. - 8:31
Autor: 

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se jučer na Cetinju s apostolskim nuncijem Nj. E. nadbiskupom Luigijem Pezzutom.

Prilikom susreta ministar Bogdanović je istakao da Crna Gora i Sveta Stolica imaju dobru bilateralnu suradnju i prijateljske odnose, potvrđenu kroz posjet predsjednika Crne Gore, gospodina Mila Đukanovića poglavaru Katoličke crkve u Vatikanu, papi Franju, kao i kroz posjet državnog tajnika Svete Stolice kardinala Parolinija Crnoj Gori, realiziranu u lipnju ove godine. Naglasio je da je suradnja u oblasti kulturne posebno izražena kroz direktne kontakte s predstavnicima Arhiva u Vatikanu, što je rezultiralo službenim posjetom dr. Johana Ickxa Crnoj Gori.

Apostolski nuncije Nj. E. nadbiskup Luigi Pezzuto istakao je da su odnosi između Svete Stolice i Crne Gore na zavidnom nivou, ocijenivši da je otvaranje buduće Nuncijature u Crnoj Gori jedan od prioritetnih projekata na kojem treba raditi u predstojećem periodu.

Zaključeno je da prostora za suradnju ima na svim poljima, posebno u oblasti kulturne razmjene koja bi omogućila da se kulturna baština, ali i suvremeno stvaralaštvo crnogorskih umjetnika predstavi publici u Vatikanu. Kao posebno značajni istaknuti su projekti restauracije kulturnih dobara u Starom gradu Baru, u okviru kojeg je nedavno sanirana crkva svete Katarine. Naglašeno je i da će Ministarstvo kulture dati punu potporu otvaranju Nuncijature u Crnoj Gori što će u velikoj mjeri doprinijeti osnaživanju suradnje dvije zemlje.