Miraš Martinović na Festivalu poezije u Francuskoj

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 15. svibnja 2019. - 11:25
Autor: 

Crnogorski pisac Miraš Martinović, na poziv organizatora, predstavljat će  Crnu Goru na Festival VOIX VIVES, de Méditerranée en Méditerranée (Živi glasovi – Od Mediterana do Mediterana), koji će se od 19. do 27. srpnja održati u gradu Setu, na južnoj francuskoj obali.

Festival se održava već dvadeset i dvije godine i  svake godine devet dana u srpnju prima pjesnike koji dolaze iz svih zemalja Mediterana, kako bi otkrili suvremenu poeziju, sreli se s različitim kulturama koje povezuju zajedničku povijest i geografiju, usprkos dramama kojima je danas izložen taj dio svijeta. Pjesnici iz više od četrdeset zemalja  predstavljaju sve obale: afrički Mediteran, Mediteran Balkana, Latinski Mediteran, Istočni Mediteran, kao i peti Mediteran, onaj koji je povijest „izvezla“ u svijet: Prekomorski Atlantik, Zapadna Afrika, Utremer, Frankofonija... Raznolikost i mnoštvo raznih načina pisanja, jezika, glasova, generacija ističu poetsku riječ – zemalja, susreta i predjela, koja se upućuje svima. Na takvo pitanje prema svijetu, a time i prema drugima, Festival poziva – na otkriće kultura, mjesto razmjene i poštovanja.

Tijekom devet festivalskih dana, tržište (pijaca) knjiga i poezije (Trg knjiga – La Place du Livre) prima više od 100 izdavača, koji predlažu knjige pozvanih pjesnika, Antologiju Festivala ili jedan tekst od svakog prisutnog pjesnika, kao i široku panoramu  suvremene mediteranske poezije. Veliki broj susreta uspostavlja višestruke mostove između poezije i raznolike publike i omogućava susrete između pjesnika i izdavača. Susreti se odvijaju svakodnevno u vrtovima (javnim i privatnim), trgovima, ulicama pretvorenim u bašte, mjesta povezana s kulturnim dobrima grada, na brodovima... a tu su javna čitanja, debate, glazbeni programi, potpisivanja knjiga, stoji u pismu – pozivu Mirašu Martinoviću, koji potpisuje direktorica festivala Maïthé Vallès-Bled

„Počastvovan sam pozivom za učešće na jednoj ovako značajnoj manifestaciji, te činjenicom da će se glas  moje zemlje čuti na obalama južne Francuske, na manifestaciji ovakvog renomea i profila. Među brojnim jezicima čuće se crnogorski jezik. Crna Gora je mediteranska zemlja, pa joj i prirodno pristoji učešće i prisustvo na jednoj ovakvoj manifestaciji.  Trudiću se da što dostojnije predstavim Crnu Goru, kako to činim u svim mojim knjigama“, kazao je Martinović u izjavi za novinare.