Misa u kotorskom zavjetnom svetištu Gospe od Zdravlja

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 22. studenog 2022. - 10:14

Na blagdan Gospe od Zdravlja u Kotoru (Prikazanja Blažene Djevice Marije u hramu)  prva misa je slavljena u 6.00 h

Jučer je rano u 6,00 h  u kotorskom zavjetnom svetištu Gospi od Zdravlja u 6,00 h slavljena prva sv.misa. Misu je predvodio don Željko Pasković, prčanjski župnik. Običaj je bio do prije dvije godine da prva misa bude u 5.00 h zbog zaposlenih da bi stigli na posao. S obzirom da radno vrijeme zadnjih godina počinje kasnije, ova promjena satnice mislim da svima odgovara.                                                                        

Crkva Gospe od Zdravlja, u narodu poznata kao Gospa od Počivala ili Madudina, smještena je na polovici brda sv.Ivana koji se uzdiže 260 m nad Kotorom. Brdo sv. Ivan - San Giovanni je dobilo ime po istoimenoj crkvici koja se prvi put pominje 1440 god. Bila je u uporabi u glavnoj gradskoj utvrdi na samom vrhu brijega do druge polovice XIX stoljeća i bila je posvećena sv.Ivanu Krstitelju. Crkvica je služila za potrebe vojnika koji su čuvali gradske zidine. Patronat nad ovom crkvom imali su kotorski rektori, koji su birali kapelane , koje je biskup potvrđivao. Po dokumentima iz Istorijskog arhiva u Kotoru 1497 god. spominje se kapelan Bazilije Drago, a 1612 benediktinac o.Timotije Cizilla. Crkva je građena u XV st., a u arhivskim dokumentima se prvi put spominje 1518 god. Već 1551 god. ova crkva je bila hodočasničko mjesto jer se svetištu udjeljuju neke indulgencije, a 1657 god. za vrijeme najtežeg turskog napada, stanovnici grada Kotora nosili su u svetište brojne zavjetne svijeće kako to u svojoj knjizi o Svetištu Gospi od Zdravlja piše pok.don Anton Belan. Crkva je skromnih dimenzija, sa narteksom u formi gotičkog luka, a nadsvođena je gotičkim svodom, a ostali dio građevine pripada baroku. Popločana je crvenim i bijelim đuričkim kamenom, a zvonik je završen 1727 god. U crkvi se nalazi lijepi mramorni oltar izrađen u Veneciji oko 1700 god. Na oltaru su dva kipa, jedan sv. Tripuna, zaštitnika grada Kotora i drugi sv. Jeronima zaštitnika Dalmacije, kojoj je Kotor dugi niz stoljeća do 1922 god. pripadao civilizacijski, geografski i vjerski. Oltar je prenesen 1812 god.iz crkve sv. Nikole mornara, koju je koristila Kotorska tj Bokeljska mornarica. Zvono sa te crkve danas se nalazi na gradskom satu i otkucava vrijeme. Čudotvorna ikona Gospe od Zdravlja na platnu rad mletačko-kretske škole iz druge polovice XVI st. također se danas čuva u riznici kotorske katedrale, a o blagdanu Gospe od Zdravlja se prenosi u njenu crkvu. Srebreni djelomično pozlaćeni okov ove ikone je iz prve polovice XVIII st., a prethodni je bio u potpunosti pozlaćen, ali je ukraden 1727. god. Crkva je imala brojne srebrne zavjetne pločice , srebrne kaleže i relikvijar u obliku monstrance, ali je sve odneseno 1943 god. od strane talijanskih vojnika. Do crkve vodi 520 skalina uporedo sa kosim popločanim putom koji je služio za izvlačenje topova. U četiri kapelice prije crkve iz druge polovice XVIII st. čuvale su se slike posvećene blagdanima Blažene Djevice Marije.

Crkva je nakon katastrofalnog potresa 1979 god. inicijativom i zalaganjem gosp. Danila Đurovića detaljno obnovljena izvana i iznutra, a također i četiri kapelice i prvi put su crkva i kapelice osvijetljene. U obnovi su svojim prilozima sudjelovali i vjernici.

Osim misa u Svetištu Gospe od Zdravlja u 6, 8 i 10 h, popodne je bila misa u 15 h.

Slike: Andro Saulačić

Tekst: prof.pov. Marija Saulačić