Moguće i ranije otvaranje kafića, plaža...

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 06. svibnja 2020. - 22:00
Autor: 

Razmatramo da se kafići, restorani, tržni centri, plaže otvore i koji dan prije 18. maja, ukoliko epidemiloška situacija bude povoljna, a naravno, uz poštovanje određenih propisa, kazao je direktor Innstituta za javno zdravlje, Boban Mugoša u emisiji "Fokus" na TVCG. Ukoliko ne bude novozaraženih ili mali broj, kao do sada, kako je najavio Mugoša, postoji mogućnost i da se ubrza početak druge faze u sportu.

"Najvjerovatnije je za ovu godinu završena škola, ići će ispiti i ono što se može kontrolisati, za vrtiće ćemo da vidimo, još o tome razgovaramo", kazao je Mugoša.

"Vidjećemo, kad epidemija bude potpuno pod kontrolom, vrtići će jednog dana morati biti otvoreni, tokom ljeta možda, ali ne još", dodao je Mugoša i naglasio da je nezahvalno govoriti išta.

"Za svaki propust, možemo imati skok zaraženih", poručio je on.

Direktor IJZ je kazao da su neophodni odgovorni koraci, te da se oni baziraju na činjenicama i znanju. Kako je kazao, epidemiolozima su od početka potrebna dodatna istraživanja.

"Našim mjerama smo uspjeli da sačuvamo stare, imamo više zaražene djece. U svim zemljama najveći broj žrtava je u grupi najstarijih, kod nas to nije slučaj. zato smo insistirali da se sačuvaju stari. Škole smo prvo zatvorili jer smo znali da će djeca odnijeti virus kući", kazao je Mugoša.

Čeka se pouzdana vakcina

Prema očekivanjima Mugoše, pouzdana vakcina biće dostupna za godinu.

"Dobiti dobru, pouzdanu vakcinu potrebno je i vrijeme, ali i veliki naporni. Imamo 40-ak vakcina u opticaju, neke su već ušle u faze ispitivanja. Ovaj virusa će napraviti i velike pomake u istraživanjima, nauci i praksama... Samo je 63 dana prošlo od kad je virus genetski definisan do vakcine koja je data prvom dobrovoljcu", rekao je Mugoša u "Fokusu".

Izvor: RTCG