Monstrumi i Batina je izašla iz raja obilježili peti dan KotorArt Kotorskog festivala pozorišta za djecu

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 06. srpnja 2019. - 11:28
Autor: 

Peti dan 27. izdanja Kotorskog festivala pozorišta za djecu, koji je dio ovogodišnjeg KotorArt festivala obilježilo je nekoliko programa.

Na Ljetnoj pozornici je u okviru glavnog kazališnog programa izvedena predstava “Monstrumi” u produkciji Trupe Duda Paiva i Teatra Korzo iz Nizozemske, a čiji koncept i režiju potpisuje Duda Paiva. U predstavi su igrali Josse Vessies, Cat Smits i Tim Velraeds, a lutke Dude Paive fascinirale su najmlađu publiku iz prepunog gledališta.

Prije ove predstave iz selekcije kazališnog programa, na Pjaci od kina je, u okviru programa Dječjeg scenskog stvaralaštva, publika imala priliku pogledati predstavu “Batina je iz raja izašla”, Dramskog studija “Prazan prostor” iz Podgorice.

Festivalski duh zavladao je cijelom Bokom, pa je i u Perastu, kao dio programa Festivala gudača, bio upriličen koncert "Bečka razglednica gudača".

Edukativno-teorijski program jučer je obilježio okrugli stol na temu “Značaj nacionalnih ASSITEJ centara i promocija pobjednika natječaja ASSITEJA", organiziran u Kulturnom centru “Nikola Đurković”.

Danas će na Ljetnjoj pozornici u 21h biti izvedena predstava "2062" koja je produkcija, ali i ideja i koncept, pa i glumačka igra Karle Kracht i Andrésa Beladieza iz Španjolske. "2062" je šou nastao miksom scenskih, multimedijalnih, stripovskih, ilustrativnih i animacijskih tehnika, koje uz teatar sjenke i objekta, kreiraju scenski i kinematografski šou uživo. S ovim sastojcima, stvoren je distopijski svijet koji govori o granicama, zidovima, novim migracijama, posljednjim geopolitičkim i ekonomskim promjenama. Svijet više nikad neće biti isti. Granice će ponovo biti obojene u crveno ili potpuno nestati. Postat će manje pristupačne. Izgradiće se novi zidovi, a stari ideali sahraniti. Ratovi će biti drugačiji, ali će nastaviti ubijanje s idealističnog nišana. Kapitalizam će se, bez skoro ikakvog protivnika, proširiti na cio zemaljski svijet. Vlade će svoju moć predati velikim korporacijama. Nove migracije i Europa u agoniji, koja se pokušava oduprijeti gubljenju svoje hegemonije. Građani traže svoj indentitet u potrošačkim korpama. 21. stoljeća je stigao i promijenio nas zauvijek, a da smo mi to jedva i shvatili. A nekako, sve je i dalje isto. Ova predstava se na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu realizira uz potporu AC/E, (Acción Cultural Española), program internacionalizacije španjolske kulture (PICE).

Također, kroz nekoliko programa, danas oživljava i scena na Trgu od oružja, pa se u 19h očekuje izvođenje Narodnog folklorno-etnografskog kolektiva Vrbičenjka iz Ukrajine, u okviru programa Dječjeg scenskog stvaralaštva, dok će nakon toga JPU Radost iz Kotora na istom mjestu izvesti "Vrtićki ples".

U Muzeju grada Perasta nastavlja se program Festivala gudača, pa je za večeras za 21h zakazan koncert "Perastina", polaznika glazbene radionice.

Kada je u pitanju dnevni program, u 12h će u prostorijama Kulturnog centra "Nikola Đurković" biti organizirana i radionica za roditelje u suradnji s Centrom za uzajamno vaspitanje VidiMe, pod nazivom "Digitalna generacija: ideje, izazovi, inspiracija". Program se organizuje u okviru edukativno-teorijskog segmenta festivala.

Još drugih programa pripremljeno je za šesti dan festivala, a kompletan program sa satnicom može se naći na sajtu www.kotorskifestival.me.