Muo – o crkvi Pomoćnice kršćana

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 18. rujna 2020. - 10:44

Muo, staro ribarsko mjesto u neposrednoj blizini grada Kotora, spominje se već u IX. stoljeću. Ime potječe od riječi mol, prirodni rt, pristanište za brodove. Od najranijih vremena stanovnici mjesta se bave ribanjem.

Prvu župnu crkvu muljani su podigli u središtu svog starog mjesta, na obroncima brda Vrmac, oko dvije stotine metara uzbrdo od obale, 13.2.1261 godine. Na crkvenom feudu bila je posvećena  crkva sv. Kuzme i Damjana i sv. Elizabete.

S vremenom u XVIII. i XIX. stoljeću stanovništvo se iz brda seli bliže moru, počinju se graditi kuće uz more, pa se ukazala potreba i za izgradnjom nove crkve.

Crkva Pomoćnice kršćana, izgrađena je u centru mjesta, svega dvadesetak metara od pristaništa i mandraća za barke. Rađena je po nacrtu splitskog klesarskog majstora i ovlaštenog graditelja i projektanta Andrije Perišića, koji je u to vrijeme bio vrlo ugledan arhitekt, a radio je i vijećnicu u Dubrovniku i zvonik sv. Duje u Splitu, pa pravoslavnu crkvu u Dubrovniku…

Župna crkva u Mulu sagrađena je sredstvima osiguranim ostavštinom muljanskog župnika don Šimuna Lukovića i prilozima mještana na neobičan način u ovom kraju: višegodišnjim izdvajanjem dva posto od ulovljene i prodate ribe (prvi slučaj neke vrste samodoprinosa).

Tlocrt joj je grčki križ. Visoki gotski lukovi podržavaju ortogonalnu kupolu . Crkva je izgrađena od korčulanskog bijelog kamena u vizantijsko – romanskom stilu, jedina ove vrste podignuta posljednjih vjekova u Kotorskoj biskupiji. Susretište je starog i novog, istoka i zapada. Kupolu krasi kameni križ na vrhu.

Smještena je na preglednom mjestu odakle se pružaju prekrasni vidici na Kotor i mjesta na suprotnoj strani Zaljeva. Po četrdeset stepenica koje idu, iz dva pravca, u dva luka od mora naviše, sastaju se u polukrugu pred crkvom, podsjećajući na sklopljene ruke u molitvi.

Crkvu je posvetio 18. 9. 1864 godine kotorski biskup Marko Kalođera.

Nakon što je crkva stavljena u funkciju bila je bez namještaja u unutrašnjosti, zato je pokrenuta akcija da se stvore izvori sredstava za kupovinu. U ovome je bila naročito značajna aktivnost don Antona Kosovića koji je pribavio sredstva za gradnju tamborija i malog zvonika ispred crkve. Značajan trenutak za muljanske vjernike, vrlo glazbeno obrazovane, bila je kupovina polovnih orgulja, izgrađenih 1784. godine u Zadru, od poznatog talijanskog graditelja Domenika Moskatelija, tako da i one sada slave  236 godina.

Glavni oltar zidan je u boji mramora, oslikan, i postavljen je u središnjoj apsidi crkve. Na njemu su postavljene, s lijeve i desne strane baroknog mramornog tabernakula, drvene skulpture svetih Kuzme i Damjana, prenesene iz stare crkve..

Mramorni oltar bl. Gracije je u romanskom stilu nabavljen je 1876. Godine i nekad je pripadao crkvi Gospe od Anđela. Ovdje je prenesen kada je ova kotorska crkva stavljena van funkcije. Na oltaru je izloženo, vjernicima na klanjanje, tijelo blaženoga Gracije, koji se rodio na Mulu 1438. godine a umro u Vaneciji “na glasu svetosti” 1508. godine.

Drugi mramorni oltar “Pomoćnice kršćana”, u baroknom stilu, nabavljen je u Dubrovniku kod dominikanaca i postavljen 1883. godine. Biskup Kalođera tada već premješten na službu u Splitu, s radošću se sjećao Boke i crkve Pomoćnice kršćana, poklanja sliku, obojenu litografiju Gospe s Kristom. Ova slika, makar nije umjetničko djelo, vrlo je omiljena u narodu. Doprinosom mještana slika je ukrašena srebrnom košuljicom 1889. god. Gospa i mali Isus okrunjeni su zlatnim krunama s raznobojnim draguljima.

Crkva je svakom godinom bivala bogatija za koju relikviju ili zavjetnu pločicu. Pomorci i ribari donose srebro da bi ukrasili svoju crkvu, a njihove žene čekajući da se vrate sa mora, najčešće vezu dobrotsku čipku i prave pokrove za oltare.

-1892. god. crkva je proširena s dvije sakristije.

-1893. god. podignut je zvonik na preslicu s tri zvona.

-1893. god. Carevinsko vijeće iz Beča je osiguralo sredstva da se izradi obala pred crkvom.

-1931. god. austrijski slikar Fridman Hebrin oslikao je crkvu.

-1938. god. potpuno je završena riva i veliki mandrać.

Crkva Pomoćnice kršćana, teško je stradala u katastrofalnom potresu 1979. godine. Međutim za kratko vrijeme nakon što je sačinjen sanacijski elaborat, ona je popravljena zahvaljujući sredstvima Biskupije Kotor, Republičkog fonda za obnovu i doprinosa mještana.

Blagoslovom crkvu je ponovno stavio u funkciju don Srećko Majić, 8. 9. 1994. godine.

I danas, 18.9.2020. god., poslije 156. godina, od blagoslova i stavljanja u funkciju crkve, poštujući sve upute NKT službe, sv. Misa će se održati u 18 sati.

Ilko Marović