Muo - svetkovina BDM Pomoćnice Kršćana

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 25. svibnja 2022. - 11:30
Autor: 

Ovogodišnja proslava Pomoćnice Kršćana, nebeske zaštitnice Župe Muo , bila je   u znaku dvostrukog slavlja.

Prije početka svete mise nazočne je pozdravio don Robert Tonsati, naglasivši da će prisutni  nakon više od 130 godina  po prvi puta slušati skladbe, koje su napisane da bi slavile Boga:“ Crkva je u svojoj mudrosti i stvaralačkoj povijesti oduvijek je nudila svijetu ljepotu – ljepotu  u  likovnoj umjetnost, ljepotu u glazbi i svim drugim umjetnostima kako bi se time poslužila na  Božju slavu. Ovo je procesija u prošlost, procesija u Muo  devetnaestog stoljeća“.

Večernje svetu misu   je predslavio kotorski biskup mons. Ivan Štironja, koji je rekao da je   slavlje  svečanije i neobičnije. Izrazio je zahvalnost don Robertu Tonsatiju na trudu i samoj realizaciji  projekta Muljanskog kantuala. Naravno, sjećanje i zahvala i ocu Konradu Ebertu,  koji je „djelovao u ovoj župi, čiju ćemo dušu uzdignutu Bogu prepoznati po notama, koje je zapisao u slavu Božju. Molit ćemo za pokoj njegove duše“.

U svojoj propovijedi biskup je istakao da treba živjeti ljepotu Neba, gdje ćemo se svi naći. Potrebu, kao i uvijek, da vjerujemo, da se borimo protiv svih nedaća i zla, jer kako je i kazao znamo koga zlo napada. Ali, samo s Isusom pobjeđujemo napasti i odupiremo se nedaćama i preprekama.

Biskup govori o značaju  Majke nebeske, koja  bila bi ponosna kada bismo svi bili dobri u zapovijedi ljubavi, koja je neizmjerno važna.

Mons. Ivan Štironja nas uvijek u svojim propovijedima podsjeti na značaj vjere i svih životnih vrijednosti i prioriteta običnog čovjeka te potrebe i težnje da budemo što bolji ljudi.

Nakon svete mise uslijedilo je predstavljanje Muljanskog kantuala,  u kojem su sakupljene i objavljene skladbe o. Konrada Eberta napisane za župu Muo prije više od 130 godina.