„Mustrica“ – čuvanje tradicije na radost svih nas

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 21. travnja 2024. - 9:38
Autor: 

Sinoć je u  Starom gradu u Kotoru otvorena jedinstvena suvenirnica „Mustrica“. Unikatna po mnogo čemu, ali zaštitni znak kotorske „Mustrice“ je Dobrotska čipka, koju Natalija Maksić vješto i brižno čuva od zaborava i educira mlađe generacije.

Na početku, prisutne je pozdravila Dolores Fabijan, koja je istakla vrijednost čuvanja tradicije, a i koja je zaslužna za jednu lijepu deliciju – Dobrotsku tortu, u kojoj su  sinoć uživali prijatelji i gosti „Mustrice“.

Pored Natalijinih vještih bodova, Doloresine torte, knjiga Dubravke Jovanović,  u Mustrici  možete naći i predivne šolje, s motivima dobrotske čipke, koje izrađuje   Petar  Martinović  u suradnji s  Vasilijom Jovanović, kao i brojne druge ručne radove.

Stari zanati i ručni radovi, imajući u vidu  današnji način života, polako bivaju zaboravljeni te spomenute dame zaslužuju duboki naklon za sve ono što rade i trude se podsjetiti i ostale na prave vrijednosti, na tradiciju -  na značaj očuvanja kulturne baštine.

U Mustrici možete kupiti unikatne komade, koji će dugo živjeti.  Sigurno nas očekuju radionice i brojne aktivnosti, ali o tome ćemo uskoro razgovarati s vlasnicom Mustrice, gospođom Natalijom Maksić.

Krenete li prema  kotorskim zidinama, Mustricu sigurno nećete zaobići.