MVEP Hrvatske uputilo protestnu notu Srbiji zbog Zakona o kulturnom nasljeđu: Prisvajanje kulturne baštine naše države neprihvatljivo

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 10. srpnja 2023. - 14:20
Autor: 

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske uputilo je notu Republici Srbiji kojom izražava najoštriji protest zbog Zakona o kulturnom nasljeđu (Službeni list Republike Srbije, broj 129/21).

Republika Hrvatska neprihvatljivim smatra odredbe novousvojenog Zakona o kulturnom nasljeđu u dijelu u kojem se utvrđuju pokretna materijalna kulturna dobra koja čine staru i rijetku bibliotečku građu, i to odredbe članka 23. stav 1., podstav 3. i 4., kao i svakog drugog propisa Republike Srbije na tom tragu, kojima se, posebnom zakonskom odredbom, a sa stručnog i istorijskog stanovišta, bez ikakvog osnova, kako kažu, pokušavaju srpskoj kulturi pripisati izdanja hrvatske dubrovačke renesansne književnosti zaključno s 1867. godinom, kao i rukopisne i štampane knjige na stranim jezicima čiji je autor pripadnik srpskog naroda, zaključno s 1867.

"Navedenim se zakonom prisvajaju i sva kulturna dobra koja su vlasništvo nacionalnih manjina na državnom području Republike Srbije i koja se trebaju čuvati i njegovati u skladu s visokim međunarodnim standardima uspostavljenim međunarodnim običajima i međunarodnim ugovorima kojih je i Republika Srbija stranka", dodaju u saopštenju.

Dalje pojašnjavaju da, ne dirajući u potrebu i nastojanja država da na unutrašnjem planu pravno urede područje zaštite i očuvanja njihovih kulturnih dobara, koja između ostaloga svjedoče o njihovim kulturnim i civilizacijskim dosezima, Republika Hrvatska je stava kako je posezanje te prisvajanje kulturne baštine drugih država, naroda i nacionalnih manjina krajnje neprihvatljivo te suprotno duhu evropskih vrijednosti i saradnje, jednih od temeljnih odrednica Evropske unije čijem članstvu teži i Republika Srbija.

U noti se ističe da kada je riječ o arhivskoj građi i filmskoj građi, koja je takođe predmet Zakona o kulturnom nasljeđu, ali i nekih drugih posebnih zakona, Hrvatska i ovim putem poziva srbijansku stranu da skladno odredbama Aneksa D Ugovora o pitanjima sukcesije, međunarodnog ugovora kojeg je Republika Srbija stranka, omogući nesmetani pristup državama članicama bivše SFRJ, svim državnim arhivima bivše SFRJ te izvrši formalni i konačni povrat one građe koja državama nasljednicama pripada skladno odredbama spomenutog Aneksa i da se konačno postigne sporazum o načinima upravljanja i čuvanja savezne arhivske građe koja pripada svim državama nasljednicama.

Izvor: antenam.net