Nagradu "Hrvatski stećak" dobio jezikoslovac Domagoj Vidović

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 16. lipnja 2024. - 13:03

njiževnu nagradu "Hrvatski stećak", koja se u sklopu Stolačkoga kulturnog proljeća na književnoj manifestaciji "Vidoška pjesnička noć" dodjeljuje za osobit doprinos hrvatskoj književnosti dobio je hrvatski jezikoslovac Domagoj Vidović.

Vidović je rođen je 20. studenoga 1979. u Metkoviću. Diplomirao je lingvistiku i hrvatski jezik i književnost 2004. na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Doktorirao je 2011. s temom Antroponimija i toponimija Zažablja. Zaposlen je u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Vidović radi na projektima Odjela za onomastiku i etimologiju te projektima Hrvatski mrežni rječnik (MREŽNIK) i Hrvatsko jezikoslovno nazivlje (JENA) koje podupire HRZZ. Voditelj je i Odjela za onomastiku i etimologiju i metkovske podružnice Instituta.

Predmetom je njegova užega zanimanja onomastika na rubnim hrvatskim prostorima, dijalektologija i akcentologija, a bavi se i prevođenjem s esperanta.

Objavio je pet samostalnih knjiga i četiri u suautorstvu te više od trideset izvornih znanstvenih radova. Sudjelovao je na desetak međunarodnih znanstvenih skupova.

Knjigu proznih tekstova "Priča iz pradavnine" objavio je 2023. u izdanju Društva dubrovačkih pisaca.

Izvor: magazin.hrt.hr