Najava Međunarodnog natjecanja gitarista u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 26. svibnja 2021. - 8:38
Autor: 

Šefica sektora za europske integracije, politička pitanja, medije i informiranje Delegacije Europske unije u Crnoj Gori, Plamena Halačeva, sastala se jučer s predstavnicima Općine Tivat i organizatorima tivatskog Međunarodnog natjecanja gitarista, ususret jubilarnom izdanju festivala koje će se održati od 27. do 30. 5.

Festival je od 2017. godine pod pokroviteljstvom Europske unije i dio je platforme Euro Strings - European Guitar Festival Collaborative, koja se jednim dijelom financira iz budžeta EU programa „Kreativna Evropa“. Projekt predstavlja partnerstvo 17 gitarskih festivala iz Evrope, koji su fokusirani na davanje podrške mladim talenatima na festivalima i pružanje mogućnosti novim klasičnim gitaristima da dopru do šire međunarodne publike.

„Veoma sam srećna što je Crna Gora domaćin festivala koji je zaista na svjetskoj sceni, a okuplja izvođače iz više od 20 država i brojne ljubitelje gitare iz cijelog svijeta. I baš poput ovog festivala gitare, Evropska unija povezuje kulture, umjetnost, muziku i ljude. Ponosni smo što podržavamo ovaj festival kroz udruženje festivala gitare „Euro Strings“ i naš program „Kreativna Evropa“, koji okuplja umjetnike iz Evrope i šire“, izjavila je Halačeva.

U Euro Strings su uključeni slični festivali iz Austrije, Belgije, Portugala, Holandije, Finske, Estonije, Švedske, Njemačke, Hrvatske, Mađarske, BiH, Bugarske, Italije, Španjolske, Rumunjske i Velike Britanije. Tivatski festival, zajedno sa festivalom u Nikšiću, predstavlja najdugovječniju gitarsku manifestaciju u Crnoj Gori. U tivatskoj Općini iskazali su zadovoljstvo dosadašnjim uspjehom i doprinosom koji festival ostvaruje.

Pričinjava nam veliko zadovoljstvo što je Tivat već jedanaestu godinu domaćin ove renomirane manifestacije, koja doprinosi gradu u kulturnom, turističkom, ekonomskom, ali i obrazovnom aspektu, a naročito u brendiranju grada kao jednog od najznačajnijih kulturnih centara u regionu. Nadamo se da ćemo već naredne godine biti u prilici da ponovo ugostimo sve učesnike i da uživo uživamo u virtuoznim performansima. Čestitamo jubilej organizatorima - petnaest godina festivala“, izjavio je potpredsjednik Općine Goran Božović.

Jubilarno, 15. izdanje realizirat će se online uslijed pandemije koronavirusa te će se nastupi sudionika iz cijelog svijeta moći pratiti posredstvom EuroStrings platforme i oficijelne Facebook stranice MIGC-a. Prošlogodišnji festival okupio je  101 natjecatelja iz 26 zemalja svijeta, a online prenose ispratilo je više od pola milijuna ljudi.

Festival realizira  NVO „Anagastum guitar society“ uz podršku Muzičkog centra Crne Gore i Centra za kulturu Tivat. Sastanku u Općini  Tivat prisustvovali su i sekretarka za društvene djelatnosti Borka Mršulja, direktor Centra za kulturu Tivat Neven Staničić, osnivači i organizatori festivala Goran Perišić i Danijel Cerović.