Najava projekta „Duga tradicija pomorskih nauka”

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 18. listopada 2021. - 8:48
Autor: 

Muzej grada Perasta (OJU “Muzeji” Kotor) potpisao je ugovor o poslovno – tehničkoj suradnji sa Srednjom pomorskom školom iz Kotora. Tema ugovora je odobren projekt Muzeja „A Long Tradition Of Maritime  Sciences” („Duga tradicija pomorskih nauka”), u okviru saziva Balkanske mreže muzeja za 2021. godinu.

OJU ”Muzeji” Kotor je član Balkanske mreže muzeja od 2015. godine. Značaj ove suradnje ogleda se u većoj vidljivosti muzeja, širenju dobrih praksi i suradnji s drugim muzejima u okviru ove mreže. Do sada je Muzej grada Perasta realizirao  nekoliko značajnih projekata.

Projekt menadžerica i koordinatorica na projektu, Biserka Milić i muzejska savjetnica Danijela Đukić realizirat će projekt sa Srednjom Pomorskom školom u Kotoru.

„Teme projekta „Duga tradicija pomorskih nauka” su: Osvrt na istorijat pomorstva u Boki Kotorskoj, Značaj pomorstva i trgovine, kao i uvažene ličnosti iz pomenute sfere, Pomorstvo za vrijeme Venecijanske republike, Pomorstvo u XX vijeku, Značaj pomorstva u svjetskoj industriji, Razlike između navigacionih instrumenata nekad i sad, Prezentacija i upoređivanje nekadašnjih i današnjih navigacionih mapa. Posljednja aktivnost, a prije same evaluacije i izvještavanja, biće Test – kviz za sve one, koji su prisustvovali prezentacijama i predavanjima. Za pobjednika kviza, predviđena je prigodna nagrada“ – stoji u priopćenju.

Početak realizacije projekta dogovoren je za ponedjeljak, 18. 10., u  9 sati u amfiteatru Srednje pomorske škole. Za prvo izlaganje prijavili su se mr. Miroslav Vukičević i prvi oficir palube, gospodin Slaven Staničić, koji je inače i instruktor u firmi Azalea. Oba predavača su također i članovi Bokeljske mornarice Kotor. O projektu i njegovom značaju govorit će koordinatorica projekta Biserka Milić, a o dugoj pomorskoj tradiciji rukovoditeljica Muzeja grada Perasta i muzejska savjetnica, Danijela Đukić.

Predavanje predviđeno za srijedu, 20. 10., održat će kapetan duge plovidbe, gospodin Nikola Peranović, koji je član Unije pomoraca, kao i rukovoditeljica Muzeja grada Perasta i muzejska savjetnica Danijela Đukić.

Naglasak je na suradnji dviju institucija te edukaciji i širenju svijesti o pomorstvu, pomorskom nasljeđu kroz muzejske predmete, povijesti pomorstva Boke kotorske, obrazovanju na neformalan način i uspostavljanju i jačanju kontinuirane suradnje.

Pored Muzeja grada Perasta, u regiji su odobreni su projekti Nacionalne institucije – Muzeja makedonske borbe za nezavisnost iz Skoplja, Istorijskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu, Muzeja stare Hercegovine – Foča i Zavičajnog muzeja – Visoko.

 Foto: Ranko Maraš