„Najoštrije osuđujemo Odluku tivatske općinske vlasti da iz Doma kulture izbaci na ulicu hrvatsku zajednicu i to iz objekta kojeg su izgradili lastovski Hrvati prije 100 godina“

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 25. veljače 2022. - 14:22
Autor: 

Najoštrije osuđujemo Odluku tivatske opštinske (općinske) vlasti o iseljenju Hrvatske zajednice po hitnom postupku do 15.04.2022. god. iz Doma kulture „Josip Markovic“ u Donjoj Lastvi.

Dom kulture „Josip Markovic“ je izgrađen koliko smo upoznati trudom i zalaganjem Hrvata iz Donje Lastve 1922. god. tj prije točno 100 godina i jedini je prostor koji mi Hrvati koristimo u republici Crnoj Gori.

U njemu se nalazi jedini elektronski medij hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori „Radio Dux“, koji je počeo sa emitiranjem 26. lipnja 2009. godine. Osnovala ga je i u njoj ima svoje prostorije Hrvatska krovna zajednica „Dux Croatorum“ sa misijom očuvanja nacionalnog identiteta hrvatskog naroda u Crnoj Gori, kao i očuvanja kulturnih, jezičkih i drugih specifičnosti koje karakteriziraju hrvatsku nacionalnu skupinu na ovim prostorima, kao i promicanje i očuvanje svega što mi Hrvati kao višestoljetni autohtoni narod imamo na ovim prostorima u današnjoj Crnoj Gori. Taj prostor koristi i Hrvatsko nacionalno vijeće koje je utemeljeno 21.prosinca 2007. godine, shodno Zakonu o zaštiti manjina od travnja 2006. godine. U tim prostorijama se nalazi i knjižnica „Ljudevit Gaj“ sa nekoliko tisuća knjiga koje mogu da koriste svi građani, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost. Prostorije koristi za probe i tivatska klapa „Jadran“ i u njoj često i nastupa, kao i Amatersko kazalište Hrvatskog nacionalnog vijeća. Na pozornici u velikoj sali se često održavaju literarne večeri, koncerti klapa, priredbe Amaterskog kazališta, izložbe, prezentacija tradicionalne hrvatske kulturne baštine, promocija knjiga, časopisa, sastanci itd. Na svim tim koncertima, literarnim većerima, priredbama i sl. se osim Hrvata pozivaju i svi građani Tivta, Kotora i ostalih mjesta Boke kotorske, bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost.

Tražimo stoga da se na razini najviših instanci u republici Crnoj Gori, čiji smo lojalni građani i u dogovoru sa vlastima u Hrvatskoj, hitno donese rješenje, da Dom kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi, zauvijek ostane u trajnom vlasništvu Hrvatske zajednice u Crnoj Gori.

„Tu je moj dom, tu je ostalo sve

U kući kamenoj moje matere.

Tu je moj dom, tu je u duši moj mir

u kući kamenoj, ja ću ostati .“

 

HKU “Stađuni od kulture“ – Kotor

HU „Boka kotorska“ – Kotor

NVO Klapa „Jadran“- Tivat

NU „Zaljev hrvatskih svetaca“- Kamenari

NVO „Lingua“ – Kotor

NVO „Hrvatski libar“ - Kotor