Natjecateljska predstava „Čudo u Šargonu“ u ponedjeljak na Ljetnoj pozornici

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 28. kolovoza 2022. - 8:09
Autor: 

Natjecateljska predstava „Čudo u Šargonu“, Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd, očekuje vas 29. 8., na Ljetnoj pozornici u Tivtu, s početkom u 21 sat.

„Kultni komad Ljubomira Simovića, koji je prvi put postavljen na scenu 1974. godine u režiji Mire Trailović, bavi se temama surovosti i patnje, kao i duboko usađenim uvjerenjem da je stradanje neminovno. Grupu moralno posrnulih likova koji su okupljeni u kafani „Šargan“, a izgubljeni na periferiji i grada i svijeta, Simović upliće u gustu mrežu razapetu između prošlosti i budućnost. Drama nam pruža priliku da shvatimo uzroke surovosti, ali i da se zapitamo da li je začarani krug patnje i potrebe da je nanosimo drugima, moguće prekinuti“.

„Na veoma poseban način mi je važna ova predstava. Ovde ćete videti pravo čudo o našoj poeziji, ili našoj nemoći, veri i neveri, pravdama i nepravdama, težnjama, kalu, o letu u mestu, o nama najboljima i o nama najgorima", predstavio je ukratko redatelj novu predstavu čija je premijera bila 2. travnja.

Nagrađivana glumica Anita Mančić igra ulogu Ikonije: „Sigurna sam da sam tekst danas dobija više nego ikada zaista pravi smisao. Ovde je pre svega čudotvorac sam po sebi naš pisac komada Ljubomir Simović, što smo znali i ranije. Ali ovde se u predstavi dešava još jedno čudo, a to je sudar čudesnih doajena i mlađih glumaca na čelu sa Jagošem Markovićem. Mislim da će se naša predstava igrati veoma dugo uprkos svemu i za divno čudo“.  

 Tekst: Ljubomir Simović

Režija, adaptacija, scenografija i izbor muzike: Jagoš Marković

Kostimograf: Lana Cvijanović

Scenski govor: Ljiljana Mrkić Popović

 U predstavi igraju: Nenad Jezdić, Anita Mančić, Marko Janketić, Boris Isaković, Nebojša Dugalić, Miloš Samolov, Miodrag Dragičević, Tamara Dragičević, Sanja Marković, Jovana Belović i Ljubomir Bandović, Slobodan Tešić i Aleksej Bjelogrlić.

 

Foto: Nebojša Babić