Neće podržati Predlog zakona o istopolnom partnerstvu

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 20. lipnja 2020. - 14:28
Autor: 

Poslanički klub manjinskih partija neće podržati Predlog zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, rekao je predsjednik Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović, navodeći da u Crnoj Gori postoje drugi problemi kojima se treba posvetiti.

Poslanici tog kluba ni u julu prošle godine nijesu glasali za Predlog zakona za čije usvajanje je potrebna podrška 41 poslanika.

"U ime manjinskog kluba - Bošnjačke stranke, Koalicije Albanci odlučno i HGI, kao šef tog kluba, imam saglasnost kolega da kažem da ovaj zakonski modalitet neće dobiti našu podršku", rekao je Vuksanović.

On je kazao agenciji MINA da su o razlozima, zbog kojih nijesu podržali Predlog zakona, govorili prilikom prethodne rasprave u parlamentu.

Govoreći o trenutnoj situaciji u državi, Vuksanović smatra da u ovom trenutku, kada crnogorsko društvo prolazi i doživljava nove socijalne i političke izazove, postoje problemi koji se moraju ispratiti i u koje je potrebno uložiti sve snage.

Vuksanović navodi da su tokom ovog mandata, a i prošlog, slušali političke oponente koji su se, kako je rekao, izražavali neprimjerenim rječnikom prema parlamentu i nacionalnim manjinama.

"Pa su govorili za parlament da je to protočni bojler, da sve ono što Vlada uputi u parlament da se glasa, da su nacionalne manjine glasačka mašina Demokratske partije socijalista i ostalih koalicionih partnera, a prema tome nijesu objektivno sagledavali i prenosili stvarnost“, kazao je Vuksanović.

On smatra da su njihovi politički oponenti namjerno izbjegavali ona pitanja gdje su manjinske partije izražavale svoj subjektivitet i stav.

Upitan da prokomentariše kako bi Evropska unija (EU) mogla da tumači moguće neusvajanje zakona o istopolnom partnerstvu, Vuksanović je rekao da u EU ima sedam država koje nemaju u svom zakonodavstvu taj zakon, ali su punopravne članice Unije.

To, kako je dodao, nije glavni kriterijum za ulazak Crne Gore u EU.

Vuksanović smatra da se usvajanjem zakona u formalnom smislu može doprinijeti, ali ne u onom sadržajnom i bitnom.

On je istakao da su u Klubu manjinskih partija osuđuju i osuđivali svaki vid nasilja i agresije koji se ispoljavao prema LGBT zajednici.

"Od nas sigurno neće nikad doživjeti ni pogrdnu riječ, a kamoli šta drugo", poručio je Vuksanović.