Nezaboravna terenska nastava – Šibenik, Zadar, Nin, NP Krka

Time to read
4 minutes
Read so far

Srijeda, 13. travnja 2016. - 14:27
Autor: 

Nezaboravna, a za mnoge i najbolja do sad, terenska nastava u Hrvatskoj protekla je u hipu i veselom raspoloženju. Od 7. do 10 travnja učenici hrvatske nastave iz Kotora i Tivta te dvoje učenika iz Bara (polaznici Male škole hrvatskoga jezika i kulture u Novome Vinodolskom, 2013. godine) proširivali su znanja o prirodnoj i kulturnoj baštini Zadarske i Šibensko-kninske županije. Učenici su zaslužili pohvale za lijepo ponašanje, a pratiti ih na ovome putu nastavnici Ani Šarčević pomogle su predane profesorice Dijana Milošević i Dijana Francesković te neumorna dopredsjednica Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore Ljerka Sindik.

Šibenik

Na put se krenulo u četvrtak u ranim jutarnjim satima, te se u Šibenik stiglo taman na ručak. Sunce je lijepo pratilo šetnju do jednoga od najljepših trgova Republike Hrvatske gdje je zasjao UNESCO-ov biser,  katedrala svetoga Jakova. Dočekao nas je župnik don Krešimir Mateša. Počevši od pročelja, preko bogate unutrašnjosti doveo nas je do krstionice objasnivši mnoge važne detalje i zaokupivši pozornost svih iznimno nadahnutim i poučnim izlaganjem. Nakon zajedničke fotografije, zahvalivši jakim pljeskom na srdačnome dočeku, nastavili smo otkrivati ljepote Šibenika.  Posjet obližnjemu akvariju oduševio je sve, a spreman odgovoriti na brojna pitanja vodič Ivan Pašalić još je i komentirao da mu je drago što smo znatiželjni jer smo ipak, kao prva organizirana grupa ove godine, otvorili sezonu. Poželjeli smo mu da zadrži entuzijazam.

Nakon posjeta Šibeniku, brzo je prošla vožnja do Zadra. Iako umorni od puta, smjestivši se u nedavno obnovljen Omladinski hostel na Boriku, prepustili smo se ljepotama zajedničkoga druženja, pjesme, stolnoga nogometa i drugih igara, a dobivši na kraju komplimente osoblja za pristojno ponašanje i poziv za ponovni posjet.

Zadar

Drugi dan smo poranili, uzbuđeni zbog svega što nas čeka. Već u 9 sati bili smo u Domu Županije gdje nas je dočekao zadarski župan Stipe Zrilić s pročelnicima Marinom Dujmović Vuković i Ivanom Šimunićem. Župan Zrilić poželio nam je dobrodošlicu i ugodan boravak u Zadarskoj županiji koju smo upoznali i kratkim filmom. Pohvalio je želju učenika da kroz pohađanje hrvatske nastave čuvaju hrvatski identitet u Crnoj Gori te prenio i pozdrave Grada Zadra čiji predstavnici nisu bili u mogućnosti susresti se s nama, ali i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja odnedavno ima svoj ured u Domu Županije. Zahvalivši na velikodušnoj pomoći u organizaciji naše terenske nastave, pozvali smo domaćine u Kotor u lipnju na promociju knjige spisateljica Gubaš Štifanić i Akrap Sušac„Mic po mic“, a koju su ilustrirali i učenici hrvatske nastave.

Nakon zajedničkoga fotografiranja, spustili smo se do dviju instalacija arhitekta Nikole Bašića: „Pozdrav Suncu“ i „Morske orgulje“, odakle je otpočeo razgled grada uz lijepo vođenje Ane Vidov. Sveti Donat, Forum, katedrala svete Stošije, Kalelarga, Narodni muzej, Državni arhiv, Sveučilište u Zadru... teško je nabrojiti što smo sve vidjeli, a vrijeme je jednostavno proletjelo.

Slijedio je posjet Osnovnoj školi „Stjepan Radić“ Bibinje. „Pozdravljam vas rječju 'prijatelji', iako se prvi put susrećemo, jer za nas vi niste gosti, niste turisti, već dragi ljudi s kojima želimo ostvariti bolje kontakte“, rekla je ravnateljica bibinjske škole Mirka Sikirić. Nakon obilaska izvanredno sređene škole, uslijedio je program kojim je škola predstavila svoj rad, ali i sustav osnovnoškolskoga obrazovanja u Hrvatskoj. Interpretacija ulomka iz Molièreovog „Škrtca“ učenika Luke Režana, a koji je pripremao za Lidrano, izmamio je mnogo smijeha i u konačnici veliki pljesak. Učenici hrvatske nastave iz Kotora i Tivta svoj su rad predstavili prezentacijom, knjigom „Mic po mic“, a svoj zavičaj društvenom igrom posebno osmišljenom za svoje vršnjake iz ove škole, a kojoj su dali naziv „Bokeljski izazovi“. Nakon bogatoga domjenka, nastavilo se druženje i šetnja Bibinjem, odnosno nogomet za najmanje, a kava za odrasle. S veseljem je dočekana vijest da će pojedini učenici bibinjske škole vjerojatno posjetiti i Boku kotorsku u sklopu svojega maturalnog putovanja u Dubrovnik sljedeće školske godine.

Nin i HRT Zadar

Trećega dana terenske nastave kišovito jutro nije moglo poremetiti uživanje u gradu duge tradicije i slavne prošlosti, smještenoga na otočiću povezanime mostom – Ninu. Najmanja katedrala na svijetu i najvredniji sačuvani spomenik starohrvatskoga crkvenog graditeljstva, crkva svetoga Križa ponudila nam je pribježište od kiše, ali i priliku da se nauči kako pomaci od pravilne osi u tlocrtu oblika križa nisu greške nastale neznanjem, već promišljeno djelo majstora i posljedica praćenja sunca. Crkvica je služila kao svojevrstan sat i kalendar u dobu u kojemu je izgrađena.  Za vrijeme hrvatskih vladara služila je kao dvorska kapela kneževa dvora koji se nalazio u neposrednoj blizini. Učenje se nastavilo u Muzeju ninskih starina, a potom i u Muzeju soli.

Slijedio je po planu posjet farmi magaraca. Tamo smo degustirali magareće mlijeko uz izlaganje domaćina o njegovoj ljekovitosti. Priliku da hranimo magarce kukuruzom nismo propustili, oni hrabriji podragali su životinje, a sve smo i zabilježili za uspomenu.

Po povratku u Zadar ručali smo u restoranu „Dva ribara“. Pridružila nam se profesorica s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zadru Vanda Babić provjerivši funkcionira li sve kako je zamišljeno.

Posjet studiju HRT-a i HRT Radija Zadar i pogled na sva studija i režije izazvao je buru oduševljenja, napose onih učenika koji su vrlo aktivni u emisiji „Mladi Hrvati Boke“, kao i onih koji vole slušati glazbeni sastav „Frajle“ koje smo zatekli kako snimaju intervju. Priča rukovoditelja Odjela Hrvatske radiotelevizije Centra u Zadru Edija Škovrlja slušana je s velikim zanimanjem. „Ujedinjavanje televizijske i radijske redakcije, aktivno praćenje i korištenje društvenih mreža, pionirstvo u korištenju drona pomažu, ali je ipak presudan ljudski faktor za dobro novinarstvo“, objasnio nam je Škovrlj. Bilo je i mnogo pitanja, a razgovaralo se i o suradnji, radijskome uključivanju, dopisništvu te se na kraju s priče prešlo i na djela. Nakon odlaska „Frajli“, u studiju je sve već bilo namješteno za veliki intervju s učenicima koji je za Radio Zadar snimio energični voditelj Ivica Štorić. Iako je po planu slijedilo vrijeme za šetnju gradom, a sunce već prilično mamilo, s HRT-om se nitko nije želio rastati.

Nacionalni park „Krka“

Posljednji dan terenske nastave bio je predviđen za posjet Nacionalnome parku Krka. Vožnja brodićem do impresivnoga otočića Visovca bila je divna prilika za fotografiranje. U raspjevanome raspoloženju brzo smo stigli, a dočekao nas je vodič koji nam je govorio o vrijednim eksponatima, te približio povijest otoka i franjevačkoga samostana i crkve koju krase čak dva glavna oltara, a koja je po tome jedinstvena u Europi. Iako smo imali predviđenih samo pola sata, brodić nas je pričekao dok smo razgovarali s prijateljem kotorskoga biskupa mons. Ilije Janjića, fra Matom Gverićem i ovjekovječili susret zajedničkom fotografijom.  

 

Zahvale

Na kraju valja još jednom istaknuti da smo na svim mjestima koja smo posjetili lijepo i srdačno dočekani. Zahvaljujemo za pomoć u organizaciji i realizaciji ove terenske nastave Zadarskoj županiji, te sponzorima iz Crne Gore: Antares, Dom učenika i studenata „Spasić-Mašera“, Dom zdravlja Tivat, Hrvatska građanska inicijativa, Hrvatsko građansko društvo Crne Gore, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, INA Crna Gora, Kotorska biskupija, Larisa Company, Ledo Crna Gora, Montefish, Općina Kotor, Ordinacija dentalne medicine „Dental Smile“, Stomatološka zdravstvena ustanova “Dentalux”, a na promotivnim materijalima i poklonima TO Tivat, TO Kotor te KZU „Napredak“ Gornja Lastva.