Noć dalmatinske glazbe uz klapu „Žrnovnica“

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 11. kolovoza 2016. - 9:52
Autor: 

Koncert klape Žrnovnica „Poklon Kamenarima“, održao se sinoć  ispred  župne crkve sv. Ane u Đurićima. Koncert je organizirala NVU „ Zaljev hrvatskih svetaca“,  uz potporu Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske , Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i Hrvatske građanske inicijative.

Klapa je utemeljena  1988. godine, kada gospodin Marko Marin, sadašnji voditelj klape, dolazi na ideju da u svom rodnom mjestu osnuje klapu.  Dolazi do kratke stanke  rada klape, a 25. travnja 2008. godine ponovno  osniva klapu  ili bolje rečeno oživljava gosp. Marko Marin, veliki zaljubljenik u klapsku glazbu, a ujedno i njen sadašnji glazbeni voditelj.                             

Repertoar koji klapa izvodi sastoji se od brojnih duhovnih, klasičnih i naravno izvornih dalmatinskih pjesama „a cappella“ i pjesama uz pratnju dvije gitare i mandoline, a njeguje i tradicionalno pučko pjevanje.            

Klapa je na našim prostorima poznata po sudjelovanju na Festivalu klapa u Perastu, gdje je dvije godine zaredom osvojila Prvu nagradu žirija.                

Brojni posjetitelji sinoćnjeg koncerta uživali su u izvedbama, koje su nam donijele  duh Dalmacije i emotivno nas dotakle.  Koncert je prigodno započeo s dvije duhovne pjesme, a nakon toga u veselijem aranžmanu. Glasovne sposobnosti članova klape su pozitivno iznenadile brojne ljubitelje klapske pjesme.

Među brojnim posjetiteljima nazočili su i konzul Republike Hrvatske u Kotoru Hrvoje Vuković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, kao i predsjednik Hrvatske krovne zajednice „Dux Croatorum“, Adrijan Vuksanović.

Druženje se nastavilo uz razne delicije naših krajeva.